Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Saudi Aramco investuje miliardy do čínskeho petrochemického priemyslu

Inžinieri Saudi Aramco sprevádzajú reportérov na prehliadku závodu, vo východnej provincii Saudskej Arábie, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Saudi Aramco plánuje získať 10-percentný podiel v čínskej spoločnosti Rongsheng Petrochemical v hodnote 3,6 miliardy USD.

Rijád 27. marca (TASR) – Saudskoarabský štátny ropný gigant Saudi Aramco investuje miliardy dolárov do čínskeho petrochemického priemyslu vrátane výstavby novej rafinérie. TASR o tom informuje na základe správy AP.

Oznámenie bolo zverejnené po tom, ako spoločnosť vykázala za rok 2022 rekordný zisk 161,1 miliardy USD (149,54 miliardy eur). Okrem toho Saudská Arábia, dlhoročný spojenec USA, v uplynulých rokoch nadviazala užšie vzťahy s Pekingom.

Saudi Aramco plánuje získať 10-percentný podiel v čínskej spoločnosti Rongsheng Petrochemical v hodnote 3,6 miliardy USD. Na základe dlhodobej zmluvy bude Aramco dodávať 480.000 barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne dcérskej firme Rongshengu - spoločnosti Zhejiang Petroleum, ktorá vlastní a prevádzkuje najväčší čínsky rafinérsky a chemický komplex.

"Toto oznámenie dokazuje dlhodobý záväzok spoločnosti Aramco voči Číne a vieru v základy čínskeho petrochemického sektora,"
uviedol koncern Saudi Aramco. Sľúbil tiež, že zabezpečí spoľahlivé dodávky ropy do jednej z najdôležitejších rafinérií v Číne.

V nedeľu (26. 3.) pritom koncern Aramco oznámil plány na výstavbu nového rafinérskeho a petrochemického komplexu v severovýchodnej Číne prostredníctvom spoločného podniku Huajin Aramco, ktorému bude saudský ropný gigant dodávať 210.000 barelov ropy denne.

Saudská Arábia si v uplynulých rokoch vybudovala užšie vzťahy s Ruskom aj Čínou. Začiatkom tohto mesiaca sa Saudská Arábia a Irán dohodli na obnovení diplomatických vzťahov, prvýkrát od roku 2016, pričom dohodu sprostredkoval Peking.

(1 EUR = 1,0773 USD)