Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Saudská Arábia chce uviesť akcie Saudi Aramco na burzu 4. decembra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

IPO je základným kameňom programu reforiem, ktoré majú zbaviť saudskoarabské hospodárstvo závislosti od príjmov z ropy.

Rijád 29. októbra (TASR) - Saudská Arábia po dlhšom odklade plánuje spustiť 4. decembra prvotnú verejnú ponuku (IPO) akcií svojho ropného koncernu Saudi Aramco. Uviedol to v utorok saudský spravodajský kanál Al-Arabiya s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Podľa tejto televízie saudská burza Tadawul vyhlási 3. novembra harmonogram IPO a 17. novembra zverejní cieľovú cenu. K samotnému uvedeniu akcií na trh dôjde 4. decembra, keď budú môcť investori začať s ich upisovaním. A od 11. decembra sa začne s akciami Saudi Aramco obchodovať na burze Tadawul.

IPO je základným kameňom programu reforiem, ktoré majú zbaviť saudskoarabské hospodárstvo závislosti od príjmov z ropy.

Saudská Arábia musela IPO odložiť po septembrových útokoch na ropné zariadenia Saudi Aramco, ktoré viedli k poklesu dennej produkcie ropy približne o 50 %. Vláda v Rijáde chcela pred uvedením akcií na burzu najskôr zistiť rozsah škôd na zariadeniach Saudi Aramco, a tiež ako dlho bude trvať ich oprava a návrat produkcie ropy na pôvodnú úroveň.

Očakáva sa tiež, že spoločnosť Saudi Aramco vstúpi najskôr na saudskú akciovú burzu Tadawul, a neskôr budú jej akcie kótované aj na zahraničnej burze, pravdepodobne v Tokiu. Spoločnosť už oznámila, že s prípravami jej pomôžu banky JPMorgan Chase a Goldman Sachs.