Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

SAV pripraví štúdiu energetickej chudoby, ktorú Slovensko stále nemá

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Popri príprave štúdie je podľa SAV a energetických spoločností potrebné prijať rýchle opatrenia riešiace negatívne vplyvy zvyšujúcich sa cien na najzraniteľnejšie skupiny.

Bratislava 2. júna (TASR) - Slovensko stále nemá nezávislú štúdiu energetickej chudoby. Slovenská akadémia vied (SAV) preto pripraví analýzu a návrhy definície energetickej chudoby. Dáta jej na to poskytnú slovenskí dodávatelia a distribútori energií. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

"Systémová a udržateľná definícia energetickej chudoby, vytvorená na základe dát zohľadňujúcich situáciu na Slovensku, je kľúčová na prijatie adresných opatrení na jej postupné odstraňovanie," uviedla Gáliková. Štúdia vzniká s inštitucionálnou podporou Ministerstva hospodárstva SR.

Dáta na štúdiu poskytne Slovenský plynárenský priemysel (SPP), Západoslovenská energetika, Stredoslovenská energetika, a distribučné spoločnosti SPP – Distribúcia, Západoslovenská distribučná, Stredoslovenská distribučná a Východoslovenská distribučná. "Spolu s týmito údajmi nám poskytnú aj ďalšie informácie zohľadňujúce ich skúsenosti z praxe podnikania v energetike. V rámci hĺbkovej štúdie zohľadníme nielen výdavky na elektrinu a plyn, ale aj výdavky na zabezpečenie tepla z iných zdrojov, akými sú napríklad uhlie a drevo," priblížila Dušana Dokupilová z Prognostického ústavu Centra spoločenských a psychologických vied SAV.

Potrebné údaje vedeckej obci poskytnú energetické spoločnosti na základe uzavretej zmluvy, poznamenala Gáliková. Pokračuje, že výsledky štúdie by mali byť známe koncom roka. Výsledky následne poskytnú relevantným štátnym orgánom ako podklad na prípravu dlhodobých systémových a udržateľných opatrení v oblasti boja s energetickou chudobou.

Popri príprave štúdie je podľa SAV a energetických spoločností potrebné prijať rýchle opatrenia riešiace negatívne vplyvy zvyšujúcich sa cien na najzraniteľnejšie skupiny.