Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Delta variant tlačí na rast ekonomiky východnej Ázie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pokles hospodárstva ostrovných krajín Tichomoria ako skupiny, by mal dosiahnuť 2,9 %.

New York 28. septembra (TASR) – Zotavovanie ekonomiky krajín východnej Ázie a Tichomoria ovplyvnil nástup mutácie delta nového koronavírusu, čo sa odrazí na horšom vývoji ekonomiky, než sa pôvodne čakalo, ako aj na zvýšení nerovnosti v regióne. Uviedla to v najnovšom odhade Svetová banka (SB).

Ako informovala v aktualizovanej prognóze o vývoji ekonomiky krajín východnej Ázie a Tichomoria, ktorú zverejnila agentúra Reuters, ekonomická aktivita v regióne sa v 2. štvrťroku tohto roka začala spomaľovať. V dôsledku toho banka pri väčšine krajín v oblasti upravila odhad smerom nadol. Výraznejší rast zaznamená tento rok iba Čína, pri ktorej Svetová banka prognózuje rast na úrovni 8,5 %. Zvyšok regiónu by však mal dosiahnuť rast iba okolo 2,5 %. To je takmer o dva percentuálne body menej než banka predpokladala v apríli.

Najväčšie problémy v dôsledku delta variantu nového koronavírusu zaznamenali niektoré tichomorské ostrovné krajiny a Mjanmarsko. Najvýraznejší pokles ekonomiky očakáva SB práve pri Mjanmarsku, až o 18 %. Táto krajina zaznamená aj výrazný pokles zamestnanosti a rast chudoby. Čo sa týka ostrovných krajín Tichomoria ako skupiny, pokles hospodárstva by mal podľa Svetovej banky dosiahnuť 2,9 %.

Správa SB odhaduje, že väčšina krajín v regióne vrátane Indonézie a Filipín bude mať v 1. polroku 2022 zaočkovaných viac než 60 % populácie, čo výrazne zníži úmrtnosť a umožní obnovenie ekonomickej aktivity. V dlhodobejšom horizonte však slabému rastu hospodárstva a zvyšovaniu nerovnosti dokážu zabrániť iba výraznejšie reformy, dodala Svetová banka.