Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

SBA: Banky splnili a prekročili záväzky memoranda o porozumení

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Banky zároveň prekročili svoje záväzky vo všetkých dotknutých oblastiach.

Bratislava 2. januára (TASR) - Banky na Slovensku si splnili záväzky, ktoré vyplývajú z memoranda o porozumení uzatvoreného s Ministerstvom financií (MF) SR. V stredu o tom informovala hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Daniela Gilányi.

Banky zároveň prekročili svoje záväzky vo všetkých dotknutých oblastiach. "Bankový sektor pomohol napríklad výhodným financovaním štátu a poskytol pomoc pri preklenutí energetickej nedostatočnosti poskytnutím dostatočného objemu úverov podnikateľskému sektoru, štátu aj domácnostiam," uviedla Gilányi. Za obdobie platnosti memoranda o porozumení (od 30. júna 2020 do 31. decembra 2022) si bankový sektor zvýšil vlastné zdroje o 1,2 miliardy eur. Záväzok tak prekročil trojnásobne.

Úverovanie obyvateľstvu a firmám zvýšili o takmer 13 miliárd eur, čím prekročili svoj záväzok päťnásobne. Zároveň zvýšili financovanie vybraných subjektov štátu vrátane nákupu štátnych dlhopisov o 2,9 miliardy eur. V prípade posilnenia vlastných zdrojov prekročili banky svoj záväzok o viac ako 200 miliónov eur.

Memorandum o porozumení uzatvorilo Ministerstvo financií SR s SBA, kde sa členovia zaviazali, že budú každoročne posilňovať vlastné zdroje nevyplatením dividend v minimálnej výške 137 miliárd eur, zvyšovať úverovanie firiem, ako aj obyvateľstva minimálne o jednu miliardu eur a zvyšovať financovanie subjektov s majetkovou účasťou štátu minimálne o 0,5 miliardy eur.