Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Sberbank rokuje o kúpe Denizbank od Dexie

Ruská Sberbank s aktívami v hodnote 11 biliónov rubľov (272,84 miliardy eur) sa snaží preniknúť na trhy mimo krajín bývalého Sovietskeho zväzu.

Moskva 29. mája (TASR) - Ruská Sberbank, ktorá je druhým najväčším úverovom ústavom v Európe z hľadiska trhovej hodnoty, chce prevziať tureckú Denizbank. To by mohlo uspokojiť jej apetít po expanzii do zahraničia. Uviedol v rozhovore pre agentúru Reuters finančný riaditeľ Sberbank Anton Karamzin.

Sberbank s aktívami v hodnote 11 biliónov rubľov (272,84 miliardy eur) sa snaží preniknúť na trhy mimo krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Vlani banka kúpila východoeurópsku divíziu rakúskej Österreichische Volksbanken. A minulý týždeň začala rokovať s francúzsko-belgickou skupinou Dexia a kúpe ich tureckej dcéry Denizbank.

"Ak sa táto akvizícia uskutoční, bude to naša najväčšia kúpa, ale môžeme si to dovoliť vzhľadom na úroveň našej kapitálovej primeranosti," vyhlásil Karamzin.

Odmietol však prezradiť, akú cenu Sberbank ponúka za Denizbank a v akom časovom horizonte by mohlo dôjsť k prípadnej dohode o kúpe. Prezradil len, že ukazovateľ kapitálovej primeranosti Sberbank Tier 1 by po akvizícii mohol klesnúť o menej ako jeden percentuálny bod. Sberbank mala na konci decembra 2011 Tier 1 na úrovni 11,6 %.

Analytici odhadujú, že ak Sberbank zaplatí za akvizíciu Dexie 1,5-násobok účtovnej hodnoty, čo je približne 3,6 miliardy USD (2,87 miliardy eur), tak Tier 1 ruskej banky sa zníži zhruba o 100 bázických bodov. Túto sumu požaduje Belgicko, ktoré muselo vlani Dexiu zachrániť pred pádom a získalo v nej väčšinový podiel.

Karamzin pripomína, že Sberbank má na akvizíciu dostatok vlastných prostriedkov a nepotrebuje získať peniaze na trhoch.

Štátom kontrolovaná ruská banka už vlani po uzavretí dohody o kúpe Volksbanken International (VBI) avizovala, že má záujem expandovať do Poľska alebo Turecka. Chce totiž dosiahnuť, aby sa do roku 2014 na jej zisku podieľali zahraničné divízie minimálne 5 %.


(1 EUR = 40,3170 RUB; 1 EUR = 1,2523 USD)