Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zisk Sberbank klesol, ale menej, ako analytici odhadovali

Foto: innotribe.files.wordpress.com

Banka, ktorá sa podieľa zhruba jednou tretinou na celkovom objeme úverov v Rusku, v sledovanom období vyčlenila viac peňazí na zlé, nesplácané pôžičky.

Moskva 29. mája (TASR) - Ruská banka Sberbank, ktorá je najväčším poskytovateľom úverov v krajine, zaznamenala v 1. štvrťroku pokles zisku, ale menší, ako jej predpovedali analytici. Informovala o tom agentúra Reuters.

Z hospodárskych výsledkov Sberbank vyplýva, že jej čistý zisk sa za tri mesiace do konca marca znížil o 4 % na 88,5 miliardy rubľov (2,18 miliardy eur) z 92,2 miliardy RUB v 1. kvartáli 2012. Banka, ktorá sa podieľa zhruba jednou tretinou na celkovom objeme úverov v Rusku, totiž v sledovanom období vyčlenila viac peňazí na zlé, nesplácané pôžičky.

Napriek tomu tento výsledok príjemne prekvapil analytikov, ktorí banke predpovedali v 1. štvrťroku čistý zisk v priemere 87,1 miliardy RUB.

Sberbank zároveň oznámila, že objem úverov, ktoré v prvých troch mesiacoch roka poskytla firmám, stúpol o 0,9 %, zatiaľ čo spotrebiteľské úvery vzrástli o 2,6 %. Banka v sledovanom období zároveň zvýšila finančné rezervy na nesplácané úvery na 31,8 miliardy RUB. Jej ukazovateľ kapitálovej primeranosti Tier 1 do konca marca vzrástol na 10,9 % z 10,4 % na konci decembra 2012.