Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Schaeffler vybuduje na Slovensku výskumné a vývojové centrum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výnimočnosť nového centra podčiarkuje aj fakt, že viaceré riešenia, ktoré odborníci v technologickom centre navrhnú, sa budú na Kysuciach aj vyrábať.

Kysucké Nové Mesto 16. decembra (TASR) - Spoločnosť Schaeffler Kysuce vybuduje na Slovensku výskumné a vývojové centrum, ktoré sa bude primárne venovať inovatívnym riešeniam v oblasti elektromobility. Vďaka investícii v hodnote 20 miliónov eur v ňom nájde uplatnenie celkovo 450 výskumníkov a inžinierov. TASR o tom informovala Simona Patková, manažérka pre komunikáciu a branding spoločnosti Schaeffler v Slovenskej a Českej republike.

"Sme hrdí, že vďaka dôvere skupiny dnes budujeme jedno z kľúčových kompetenčných centier, ktoré bude prinášať inovatívne riešenia v oblasti elektromobility pre automobilky z celého sveta. Veríme, že možnosť vyvíjať technologické riešenia pre udržateľnú mobilitu, ktoré dokážu zvýšiť dojazd a bezpečnosť vozidiel, bude motiváciou pre mnohé mladé talenty prísť pracovať na Kysuce," uviedol riaditeľ Schaeffler Kysuce Milan Jurky.

Kysucký závod podľa Patkovej už dnes vyvíja a vyrába riešenia v oblasti elektromobility pre motory, prevodovky a podvozky. "Na projektoch v oblasti výskumu a vývoja v súčasnosti pracuje 230 zamestnancov, ku ktorým sa v najbližších rokoch pripojí ďalších 220 odborníkov. Pri inováciách sa prepája svet dizajnu a technológií, nových materiálov, funkčných prístupov či aplikácií. Už dnes na Kysuciach pracujú odborníci, ktorí spájajú technologickú odbornosť zo strojárstva, elektrotechniky, softvérového inžinierstva alebo virtuálneho projektovania," podotkla.

"Naši odborníci pracujú na špičkových riešeniach pre prémiové automobilové značky a vyvíjajú kompletné integrované elektrické pohonné systémy. Ide o systém s najvyšším stupňom integrácie motora, elektroniky, mechaniky a softvéru," vysvetlil vedúci výskumu a vývoja Schaeffler Kysuce Ján Klimko.

Výnimočnosť nového centra podčiarkuje aj fakt, že viaceré riešenia, ktoré odborníci v technologickom centre navrhnú, sa budú na Kysuciach aj vyrábať. "Byť pri zrode riešenia budúcnosti, od 3D modelu až po prvý vyrobený prototyp, je niečo výnimočné," zdôraznil Klimko.

"Vďaka novým laboratóriám sa zvýši nielen objem, ale aj kvalita testov na úroveň, ktorá sa doteraz priamo v Schaeffler Kysuce nerealizovala. Ako prvé pribudnú sekvenčné testy inovatívnych komponentov pre hybridné a čisto elektrické vozidlá," konkretizovala Patková.