Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Schnabelová: ECB má v boji proti inflácii pred sebou ešte dlhú cestu

Na snímke budova Európskej centrálnej banky (ECB) 19. mája 2023 vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Od leta minulého roka zvýšila ECB svoje hlavné úrokové sadzby celkovo o 3,75 percentuálneho bodu.

Frankfurt nad Mohanom 7. júna (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) má v boji proti vysokej inflácii pred sebou ešte dlhú cestu. Vyhlásila to členka Výkonnej rady ECB Isabel Schnabelová. Hovoriť o konci zvyšovania úrokových sadzieb bude možné vtedy, keď budú k dispozícii presvedčivé dôkazy, že inflácia sa udržateľne vracia k dvojpercentnému cieľu, a to sme zatiaľ nedosiahli, uviedla v rozhovore pre belgický denník De Tijd. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Najbližšie rozhodnutie Rady guvernérov ECB o úrokových sadzbách sa uskutoční 15. júna. Bude "závisieť od prichádzajúcich údajov, o koľko bude potrebné ešte zvýšiť úrokové sadzby", povedala Schnabelová. Inflácia sa ekonomike zakorenila a jej ďalší vývoj je veľmi neistý, dodala.

Od leta minulého roka zvýšila ECB svoje hlavné úrokové sadzby celkovo o 3,75 percentuálneho bodu. V poslednom období strážcovia spoločnej meny spomalili tempo zvyšovania sadzieb a naznačili, že ďalší postup bude viac závisieť od vývoja ekonomiky. Ďalšie zvýšenie sadzieb ECB sa v súčasnosti očakáva na jej najbližšom zasadnutí v polovici júna.

ECB zvyšovala úrokové sadzby rekordným tempom s cieľom stlačiť vysokú infláciu späť na úroveň strednodobého inflačného cieľa. Ten je stanovený na 2 %.

Podľa predbežných údajov štatistického úradu EÚ Eurostat sa medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne v máji znížilo na 6,1 % z aprílových 7 %.