Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Schnabelová: Zablokovanie fondu obnovy by bolo ekonomickou katastrofou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Schnabelová tiež varovala pred potenciálnymi rizikami pre finančný trh spojenými s činnosťou hedžových fondov.

Berlín 9. apríla (TASR) - Členka Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Isabel Schnabelová varovala pred snahami o zablokovania fondu obnovy Európskej únie (EÚ). Varovala, že takýto krok by bol "ekonomickou katastrofou pre Európu".

Fond rovnako ako národné programy pomoci síce výrazne zvýšia verejné dlhy, čo však nie je problémom, ak tieto výdavky podporia rast ekonomiky, povedala Schnabelová v rozhovore pre Der Spiegel. "Zvýšenie verejného dlhu je nevyhnutné a rozumné vzhľadom na túto krízu storočia, pokiaľ výdavky udržateľne podporia rast."

Nemecký ústavný súd v marci pozastavil ratifikáciu fondu obnovy EÚ. Uviedol, že skúma námietky proti tomuto dlhovo financovanému investičnému plánu.

Schnabelová tiež varovala pred potenciálnymi rizikami pre finančný trh spojenými s činnosťou hedžových fondov. Kolaps amerického fondu Archegos Capital, ktorý spôsobil miliardové straty veľkým finančným domom, ako je Credit Suisse, je podľa nej varovným signálom veľkých systematických rizík rovnako ako veľkých regulačných nedostatkov.