Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Schodok bežného účtu Británie dosiahol za 1.kvartál takmer 52 mld. GBP

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Schodok výrazne prekonal očakávania analytikov. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters totiž počítali s deficitom pod 40 miliárd libier.

Londýn 30. júna (TASR) - Deficit bežného účtu platobnej bilancie Británie vzrástol v 1. štvrťroku na rekordných takmer 52 miliárd libier. Poukázal na to vo štvrtok britský štatistický úrad ONS, ktorý zároveň zverejnil spresnené údaje o vývoji ekonomiky za prvé tri mesiace roka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa ONS dosiahol britský deficit bežného účtu za 1. kvartál 51,7 miliardy libier (59,80 miliardy eur), čo predstavuje 8,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). To je najvyšší schodok od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1955.

Schodok výrazne prekonal očakávania analytikov. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters totiž počítali s deficitom pod 40 miliárd libier.

Štatistici zároveň zverejnili spresnené údaje o vývoji ekonomiky za 1. kvartál, pričom potvrdili predbežný odhad. Ako uviedli, britská ekonomika vzrástla za prvé tri mesiace tohto roka medzikvartálne o 0,8 %, čo je v súlade s odhadom z 12. mája. Na porovnanie, vo 4. štvrťroku minulého roka vzrástla o 1,3 %. Spresnené údaje boli v súlade aj s očakávaniami analytikov, ktorí počítali s potvrdením predbežného odhadu.

(1 EUR = 0,86461 GBP)