Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Schodok bežného účtu platobnej bilancie Grécka sa výrazne zvýšil

Foto: TASR/AP

Prebytok na účte primárnych príjmov sa takmer zdvojnásobil na 182,1 milióna eur. Zároveň deficit na účte sekundárnych príjmov klesol, a to na 93,9 milióna eur.

Atény 21. júla (TASR) - Deficit bežného účtu platobnej bilancie Grécka sa v máji výrazne zvýšil, pod čo sa podpísal najmä vývoj v obchode s tovarom. Informovala o tom v stredu grécka centrálna banka.

Schodok bežného účtu platobnej bilancie dosiahol v máji 1,4 miliardy eur, zatiaľ čo v rovnakom mesiaci minulého roka predstavoval 926 miliónov eur. Dôvodom je prudký rast deficitu v obchode s tovarom.

Schodok v obchode s tovarom dosiahol v máji 1,8 miliardy eur oproti 1,2 miliardy eur v máji minulého roka. Vývoj v obchode s tovarom ovplyvnil výrazný rast dovozu. Vývoz síce tiež vzrástol, avšak omnoho slabším tempom.

V bilancii služieb zaznamenalo Grécko opäť prebytok, ktorý však klesol. Zatiaľ čo v máji 2020 predstavoval 331,1 milióna eur, v tohtoročnom máji dosiahol 315,8 milióna eur.

Prebytok na účte primárnych príjmov sa takmer zdvojnásobil na 182,1 milióna eur. Zároveň deficit na účte sekundárnych príjmov klesol, a to na 93,9 milióna eur.

Za prvých päť mesiacov tohto roka sa schodok bežného účtu platobnej bilancie Grécka zvýšil na 6,17 miliardy eur. Výsledky ovplyvnil horší vývoj v obchode s tovarom, so službami aj na účte sekundárnych príjmov. Nepriaznivý vývoj v týchto oblastiach čiastočne kompenzovalo zvýšenie prebytku na účte primárnych príjmov.