Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Schodok bežného účtu platobnej bilancie Maďarska vlani prudko vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Maďarská národná banka (MNB) informovala, že deficit bežného účtu platobnej bilancie dosiahol v poslednom štvrťroku minulého roka 4,34 miliardy eur.

Budapešť 28. marca (TASR) - Maďarsko zaznamenalo deficit bežného účtu platobnej bilancie aj v poslednom kvartáli minulého roka, už siedmy štvrťrok po sebe. V porovnaní s posledným štvrťrokom predchádzajúceho roka sa schodok zvýšil o vyše 4 miliardy eur, čoho výsledkom bol celkový deficit za rok 2022 na úrovni takmer 14 miliárd eur. Oproti roku 2021 to znamená viac než dvojnásobný schodok bežného účtu platobnej bilancie. Informoval o tom portál tradingeconomics, ktorý sa odvolal na najnovšie údaje maďarskej centrálnej banky.

Maďarská národná banka (MNB) informovala, že deficit bežného účtu platobnej bilancie dosiahol v poslednom štvrťroku minulého roka 4,34 miliardy eur. Oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka to znamená rast o 1,04 miliardy eur.

Pod zvýšenie schodku sa podpísal najmä vývoj v obchode s tovarom, ako aj vývoj na účte sekundárnych príjmov. Schodok v obchode s tovarom vzrástol vo 4. kvartáli medziročne z 2,59 miliardy na 4,35 miliardy eur a deficit na účte sekundárnych príjmov sa zvýšil z 290 miliónov na 440 miliónov eur.

Pozitívne sa pod vývoj bežného účtu podpísal účet primárnych príjmov, kde sa deficit zmiernil, ako aj vývoj v bilancii služieb. V tomto segmente zaznamenalo Maďarsko prebytok, ktorý vzrástol v poslednom kvartáli minulého roka na 1,93 miliardy eur z 1,18 miliardy eur vo 4. štvrťroku 2021.

Za celý minulý rok Maďarsko vykázalo viac než dvojnásobný deficit bežného účtu platobnej bilancie oproti roku 2021. Zatiaľ čo za rok 2021 dosiahol schodok bežného účtu 6,25 miliardy eur, za minulý rok predstavoval 13,72 miliardy eur.