Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Schodok bilancie zahraničného obchodu USA v novembri klesol

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Hodnota dovozu sa v novembri znížila o 1,9 % na 316,9 miliardy USD po tom, ako v októbri vzrástla o 0,2 % na 323,1 miliardy USD.

Washington 9. januára (TASR) - Schodok bilancie zahraničného obchodu Spojených štátov sa v novembri nečakane znížil. Príčinou bolo, že dolárová hodnota dovozu klesla viac ako dolárová hodnota vývozu. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý sa odvolal na v stredu zverejnené údaje amerického ministerstva obchodu.

Deficit zahraničného obchodu sa v novembri podľa ministerstva znížil na 63,2 miliardy USD (57,74 miliardy eur) z revidovanej sumy 64,5 miliardy USD v októbri. Ekonómovia očakávali, že schodok sa zvýši na 65 miliárd USD zo 64,3 miliardy USD pôvodne uvádzaných za predchádzajúci mesiac.

Hodnota dovozu sa v novembri znížila o 1,9 % na 316,9 miliardy USD po tom, ako v októbri vzrástla o 0,2 % na 323,1 miliardy USD. Správa ministerstva poukázala na prudký pokles dovozu spotrebných tovarov vrátane liekov a mobilných telefónov a iných tovarov pre domácnosť, zatiaľ čo dovoz kapitálových tovarov a priemyselných dodávok a materiálov tiež klesol.

Hodnota vývozu sa v novembri znížila o 1,9 % na 253,7 miliardy USD po tom, ako v októbri klesla o 1,1 % na 258,6 miliardy USD. Export priemyselných dodávok a materiálov vrátane prudko klesol, pričom sa znížil aj vývoz spotrebného tovaru a automobilových vozidiel a komponentov.

(1 EUR = 1,0946 USD)