Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Schodok v obchode aj deficit bežného účtu Francúzska sa prehĺbili

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Colné riaditeľstvo v Paríži v pondelok oznámilo, že obchodný schodok druhej najväčšej ekonomiky eurozóny vzrástol v novembri 2022 na 13,8 miliardy eur z 11,6 miliardy eur v predchádzajúcom mesiaci.

Paríž 9. januára (TASR) - Deficit zahraničného obchodu aj bežného účtu platobnej bilancie Francúzska sa v novembri 2022 prehĺbil. Ukázali to najnovšie údaje. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Colné riaditeľstvo v Paríži v pondelok oznámilo, že obchodný schodok druhej najväčšej ekonomiky eurozóny vzrástol v novembri 2022 na 13,8 miliardy eur z 11,6 miliardy eur v predchádzajúcom mesiaci. Dovoz sa v novembri zvýšil o 2,3 % na 64,8 miliardy eur. Ale vývoz medzimesačne klesol o 1,4 % na 51 miliárd eur v dôsledku menšieho dopytu po kapitálových produktoch, zatiaľ čo pri spotrebnom tovare bol stabilný.

Obchodný schodok v oblasti energií pritom v sledovanom období mierne klesol na 8,4 miliardy eur z 8,7 miliardy eur v októbri.

Bez energií sa deficit obchodnej bilancie Francúzska vlani v novembri zvýšil na 7,6 miliardy eur z októbrových 5,1 miliardy eur.

V dôsledku väčšieho obchodného schodku sa aj deficit bežného účtu platobnej bilancie Francúzska v novembri 2022 prehĺbil na 6,8 miliardy eur zo smerom nadol revidovaných 3,4 miliardy eur mesiac predtým.

Na druhej strane prebytok primárnych príjmov mierne vzrástol na 2,6 miliardy eur a sekundárnych na 2,5 miliardy eur. Ale prebytok bilancie služieb prudko klesol na 2,4 miliardy eur zo 4 miliárd eur v októbri.