Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Schôdza k návrhu na odvolanie Vlčana začne v stredu o 14. hodine

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Foto: TASR - Dano Veselský

Návrh podala opozičná strana Smer-SD, podpísali sa aj nezaradení poslanci zvolení do parlamentu za ĽSNS.

Bratislava 28. júna (TASR) – Mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana (nominant OĽANO) sa začne v stredu (29.6.) o 14. hodine. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Návrh podala opozičná strana Smer-SD, podpísali sa aj nezaradení poslanci zvolení do parlamentu za ĽSNS. Dôvodom na vyslovenie nedôvery je podľa predloženého návrhu pasivita ministra pri presune štátnych lesných pozemkov v chránených územiach do správy Štátnej ochrany prírody SR, netransparentné nakladanie s financiami pri dotáciách na opatrenia súvisiace s africkým morom ošípaných a nízka pomoc slovenským prvovýrobcom potravín.

Predseda Smeru-SD Robert Fico informoval, že odvolávanie ministra je možnosťou pre opozíciu, ako dostať do parlamentu rozpravu o raste cien potravín. "Osemkrát nám vládna koalícia surovo zamietla program takejto schôdze, čo znamená, že sa o tomto bode viac nerokovalo," pripomenul. Pri návrhu na odvolanie člena vlády sa však o programe nehlasuje.

Smer-SD by chcel napríklad rokovať o obmedzení obchodných prirážok, ktoré podľa opozičných poslancov dosahujú úroveň 80 až 90 %. Obchodné reťazce podľa neho v poslednom období profitujú na krízach a obchodné prirážky by sa preto mali znížiť maximálne na 40 %.