Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Schôdzka finančníkov G20 sa skončila bez spoločného komuniké

Na archívnej snímke sídlo Medzinárodného menového fondu (MMF). Foto: TASR/AP

Schôdzka sa konala v situácii, keď Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý už pred tromi mesiacmi zhoršil vyhliadky svetovej ekonomiky.

Nusa Dua 16. júla (TASR) - Dvojdňová schôdzka ministrov financií a centrálnych bankárov 20 najväčších ekonomík sveta (G20) sa skončila bez spoločného komuniké potom, ako ruská invázia na Ukrajinu fórum rozdelila. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Počas rozhovorov na indonézskom ostrove Bali sa predstavitelia finančného a bankového sektora usilovali nájsť riešenie na súčasnú potravinovú a energetickú krízu, pričom západné štáty obvinili Rusko z eskalácie krízy. Najmä zástupcovia USA, Austrálie a Kanady poukazovali na ruskú inváziu ako na hlavnú príčinu súčasnej vlny otrasov vo svetovej ekonomike.

Schôdzka sa konala v situácii, keď Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý už pred tromi mesiacmi zhoršil vyhliadky svetovej ekonomiky, plánuje v najbližšom období prísť s ďalším zhoršením prognózy. V sobotu, druhý deň rokovaní, preto guvernér indonézskej centrálnej banky Perry Warjiyo vyzval ministrov a bankárov, aby svoju pozornosť zamerali na oživovanie svetovej ekonomiky, ktorá sa stále iba dostáva z dôsledkov pandémie nového koronavírusu.

Rozhovory však zatienila vojna na Ukrajine, ktorá otriasla svetovými trhmi, spôsobila prudký rast cien potravín a energií a už vysokú infláciu vyhnala ešte vyššie. Ruský minister financií Anton Siluanov a jeho ukrajinský náprotivok Serhij Marčenko sa na zasadnutí zúčastnili prostredníctvom videohovoru, námestník ruského ministra financií Timur Maksimov sa však na rokovaniach zúčastnil osobne a vypočul si kritiku na adresu Moskvy. Podľa americkej ministerky financií Janet Yellenovej a jej kanadskej kolegyne Chrystie Freelandovej nemali byť zástupcovia Ruska na rokovania vôbec pozvaní a ukrajinský minister financií Marčenko vyzval na "ešte tvrdšie sankcie voči Moskve".

Yellenová medzitým uskutočnila niekoľko bilaterálnych rokovaní s kolegami z Indonézie, Saudskej Arábie, Južnej Afriky, Austrálie, Singapuru a Turecka s cieľom získať podporu pre cenový strop na ruskú ropu. Od toho si západné štáty sľubujú obmedzenie peňazí pre prezidenta Vladimira Putina na financovanie vojny na Ukrajine.

Podľa pozorovateľov však neschopnosť finančníkov z G20 zhodnúť sa na spoločnom komuniké bude brzdiť ich úsilie riešiť zhoršujúcu sa infláciu a nedostatok potravín. Ako povedal Eric LeCompte, riaditeľ mimovládnej organizácie Jubilee USA Network, ktorá lobuje za zmiernenie dlhov pre rozvíjajúce sa ekonomiky, "pre G20 bude teraz omnoho zložitejšie dosiahnuť konsenzus na životne dôležitých otázkach".