Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Scholz: Lautenschlägerovú by v ECB mala nahradiť opäť žena

Na archívnej snímke Sabine Lautenschlägerová. Foto: TASR/AP

Špekuluje sa, že Lautenschlägerová odstúpila zo svojho postu pre ďalšie uvoľnenie menovej politiky ECB.

Berlín 9. októbra (TASR) - Nemecký minister financií Olaf Scholz v stredu naznačil, že uprednostňuje ženu na post člena Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) po nečakanej rezignácii Sabiny Lautenschlägerovej.

„Čisto mužské kluby nie sú dobrý nápad,“ povedal súkromnej televízii n-tv.

ECB v septembri oznámila, že Lautenschlägerová, nominantka Nemecka a jediná žena vo Výkonnej rade ECB, ktorá bola známa pre svoj tvrdý postoj (tzv. politický jastrab), rezignovala na funkciu s účinnosťou od konca októbra.

Scholz sa odmietol vyjadriť k možným kandidátom na túto pozíciu. Dodal však, že očakáva, že sa otázka nástupníctva po Lautenschlägerovej vyrieši „veľmi rýchlo“.

Špekuluje sa, že Lautenschlägerová odstúpila zo svojho postu pre ďalšie uvoľnenie menovej politiky ECB.

Lautenschlägerová totiž podobne ako ďalší nemeckí finančníci nesúhlasí s novými stimulmi banky na podporu ekonomiky. Patrila k hŕstke členov 25-člennej Rady guvernérov ECB, ktorí nesúhlasila s novým programom kvantitatívneho uvoľňovania.

Ministri financií eurozóny by mali v stredu vyhlásiť výzvu pre kandidátov na uvoľnené miesto po Lautenschlägerovej. Na novembrovej schôdzi potom vyberú jedného z kandidátov, ktorého následne vypočuje Európsky parlament a potom oficiálne zvolia lídri Európskej únie na samite v decembri.

Očakáva sa, že nástupcom Lautenschlägerovej bude opäť Nemec, keďže tri najväčšie ekonomiky eurozóny (Nemecko, Francúzsko a Taliansko) majú tradične svojho zástupcu vo Výkonnej rade ECB.