Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Scholz: Nemecko brexitom neutrpí, Británia však bude čeliť dôsledkom

Olaf Scholz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ako Scholz povedal v piatok na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose, britský finančný sektor už nebude po brexite pre EÚ taký významný, ako je teraz.

Davos 24. januára (TASR) - Nemecký minister financií Olaf Scholz je presvedčený, že Nemecko brexitom neutrpí, naopak, Británia bude čeliť negatívnym dôsledkom svojho rozhodnutia odísť z Európskej únie.

Ako Scholz povedal v piatok na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose, britský finančný sektor už nebude po brexite pre EÚ taký významný, ako je teraz. Zároveň dodal, že krajina mimo Európskej únie nemôže mať rovnaké výhody ako členský štát a práve to bude dôležitý faktor pri nadchádzajúcich rokovaniach o vzájomnom obchode medzi Bruselom a Londýnom.

"Myslím si, že k určitým riešeniam dospejeme, ale nie je možné, aby štát mimo EÚ mal konkurenčnú výhodu," povedal Scholz, ktorého citovala agentúra AP.

Termín brexitu je stanovený na 31. januára. Nasledovať bude prechodné obdobie, ktoré má podľa britského premiéra Borisa Johnsona trvať maximálne do konca roka, pričom počas tohto obdobia sa budú obe strany usilovať o uzatvorenie obchodnej dohody.