Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Scholz nevidí potrebu meniť pravidlá o limitoch pre rozpočtový deficit

Olaf Scholz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prípadná zmena pravidiel by vzhľadom na silný odpor fiškálne konzervatívneho Nemecka a Holandska trvala roky.

Berlín 29. septembra (TASR) - Nemecký minister financií Olaf Scholz nevidí potrebu meniť pravidlá Európskej únie (EÚ) o limite pre rozpočtový deficit, ktoré sú v súčasnosti pozastavené, pretože štáty bojujú s dôsledkami pandémie nového koronavírusu.

"Ukázali sme, že počas tejto krízy máme potrebnú flexibilitu,“ povedal Scholz novinárom počas on-line tlačovej konferencie. Dodal však, že pravidlá fungujú.

Reagoval tak na poznámku francúzskeho ministra pre európske záležitosti Clémenta Beaunea, ktorý minulý týždeň uviedol, že Paríž si „nevie predstaviť opätovné zavedenie Paktu stability a rastu“ po skončení sa pandémie.

Pravidlá EÚ týkajúce sa deficitu a verejného dlhu sú v súčasnosti pozastavené, čo poskytuje vládam voľnú ruku pri zavádzaní stimulov na podporu ekonomík, ktoré zápasia s najhoršími recesiami v modernej histórii.

Podľa Paktu stability a rastu nesmie rozpočtový deficit členských štátov prekročiť 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a ich dlh 60 % HDP, aj keď sú tieto stropy často porušované.

Vlády sa zdráhajú rozhodnúť o dátume, kedy by mali pravidlá opäť začať platiť, vzhľadom na ekonomickú neistotu spôsobenú pandémiou ochorenia COVID-19. Brusel vyhlásil, že chce prehodnotiť situáciu na jar 2021.

Prípadná zmena pravidiel by vzhľadom na silný odpor fiškálne konzervatívneho Nemecka a Holandska trvala roky.

Odporcovia pravidiel, ktoré EÚ sprísnila počas dlhovej krízy eurozóny, však argumentujú, že úsporné opatrenia a škrty brzdia ekonomiky.