Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Schválili koncentráciu Sanagro, Agrosid a PD Jahodná

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie PMÚ nadobudlo právoplatnosť 19. mája.

Bratislava 22. mája (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil 3. mája koncentráciu podnikateľov Sanagro, a. s., Bratislava, Agrosid, a. s., Dunajská Streda a Poľnohospodárskeho družstva (PD) Jahodná. Informovala o tom hovorkyňa úradu Adriana Oľšavská. Rozhodnutie PMÚ podľa nej nadobudlo právoplatnosť 19. mája.

Po vyhodnotení získaných podkladov a informácií úrad podľa nej dospel k záveru, že posudzovaná koncentrácia je v súlade so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže, keďže značne nenaruší účinnú súťaž na relevantnom trhu, najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia.

Spresnila, že medzi oblasťami poľnohospodárskej rastlinnej prvovýroby a veľkoobchodného nákupu rastlinných komodít existuje vertikálny vzťah. Úrad však neidentifikoval potrebu hlbšej analýzy, najmä vzhľadom na postavenie účastníkov koncentrácie v oblasti poľnohospodárskej prvovýroby na jednej strane z celoslovenského aj regionálneho hľadiska, ako aj v oblasti obchodovania s rastlinnými komoditami na druhej strane, a to v kontexte pôsobenia významnejších hráčov v uvedených oblastiach.

Skupina Sanagro pôsobí v oblasti poľnohospodárskej prvovýroby prostredníctvom jednotlivých fariem, najmä v okresoch Malacky, Hlohovec, Senica, Myjava, Topoľčany a Turčianske Teplice. V oblasti rastlinnej výroby pestujú spoločnosti skupiny predovšetkým obilniny, olejniny a krmoviny a v oblasti živočíšnej výroby ide najmä o chov hovädzieho dobytka a produkciu surového kravského mlieka.

Nadobúdaná spoločnosť Agrosid obchoduje s agrokomoditami (kukurica, pšenica, jačmeň, repka, hrach, sója) a poskytuje poľnohospodárom vstupy nevyhnutné na poľnohospodársku produkciu, teda osivá, hnojivá a iné chemikálie na ochranu poľnohospodárskych plodín. Agrosid pôsobí v SR, predovšetkým v rámci okresu Dunajská Streda.

Nadobúdané PD Jahodná pôsobí v agrosektore v rámci poľnohospodárskej prvovýroby na ornej pôde, lesnej pôde a v ovocinárstve. Primárne pestuje pšenicu, jačmeň a kukuricu a pôsobí na území Dunajskej Stredy a jej okolia.