Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Schválili nariadenie o výške nadmerného príjmu z predaja elektriny

Na archívnej snímke sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Výška odvodu bude 90 % z nadmerného príjmu.

Bratislava 31. januára (TASR) - Vláda schválila návrh nariadenia, ktorým sa ustanovuje spôsob určenia výšky nadmerného príjmu z predaja vyrobenej elektriny. Účinnosť by nariadenie malo nadobudnúť dňom vyhlásenia.

Strop trhového príjmu z predaja jednej megawatthodiny elektriny vyrobenej z veternej energie je na úrovni 180 eur, zo slnečnej energie 120 eur, z geotermálnej energie 180 eur, z vodnej energie 180 eur, z plynného paliva z biomasy 240 eur, z pevného paliva z biomasy 240 eur, spaľovaním odpadu 100 eur, z jadrovej energie 180 eur, z hnedého uhlia 230 eur, z minerálnych olejov a biokvapaliny 180 eur a z rašeliny 180 eur.

Z novely zákona o energetike, ktorú 6. decembra 2022 schválilo plénum Národnej rady SR, vyplýva, že výrobcovia energií zo zariadení s inštalovaným výkonom nad 0,9 megawattu (MW) a tiež dodávatelia energií budú platiť daň z nadmerného príjmu.



"Konkrétny spôsob, akým platiteľ určí výšku nadmerného príjmu za odvodové (alebo preddavkové) obdobie, určí vláda nariadením," uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v dôvodovej správe k zákonu. Výška odvodu bude 90 % z nadmerného príjmu.

Okrem malých zdrojov energie do 0,9 MW má byť od platenia odvodu oslobodená aj energia vyrobená v prečerpávacích vodných elektrárňach alebo z biometánu. Predmetom odvodu ďalej nie je nadmerný príjem za redispečing a náhrady za neodobratú elektrinu.