Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Vláda nominovala Tótha na predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť

Na archívnej snímke ministri počas rokovania vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Definitívne však rozhodne parlament, ktorý ho musí zvoliť trojpätinovou väčšinou hlasov.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Novým predsedom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) by sa mal stať bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska a ekonomický expert Ján Tóth. Návrh na jeho voľbu do tejto funkcie v stredu schválila vláda. Definitívne však rozhodne parlament, ktorý ho musí zvoliť trojpätinovou väčšinou hlasov.

Vláda si vyberala spomedzi troch kandidátov, ktorí boli úspešní vo výberovom konaní. Okrem Tótha sa do top trojky dostal aj Martin Šuster, ktorý je riaditeľom odboru výskumu v Národnej banke Slovenska, a Jarko Fidrmuc, ktorý pôsobí ako profesor Katedry medzinárodnej ekonomickej teórie a politiky na nemeckej Zeppelin University Friedrichshafen. Vláda sa na návrh ministra však rozhodla pre Tótha.

Členmi výberovej komisie spomedzi uchádzačov na post šéfa RRZ boli ekonomickí experti, ale aj poslanci z celého politického spektra.

Minister financií Eduard Heger (OĽANO) už v utorok (8. 9.) na tlačovej konferencii skonštatoval, že Tóth má široký prehľad o slovenskej a zahraničnej ekonomike, vie tiež, ako funguje súkromný sektor. "Má víziu, ako by mala fungovať RRZ. V rámci tejto vízie môžeme vidieť, že kladie silný akcent na dlhodobú udržateľnosť verejných financií," priblížil Heger. Podľa ministra aj na základe vízií a priorít Tótha možno vidieť, že smerujú k tomu, aby Slovensko nastúpilo na cestu zdravých verejných financií. "Slovenské vlády sa musia naučiť v dobrých časoch odkladať na horšie časy, lebo doteraz sme toho svedkom za posledných osem rokov neboli," podotkol Heger.

Predseda RRZ zabezpečuje činnosť rady, zvoláva a vedie jej zasadnutia, prináša vízie, podieľa sa na strategických rozhodovaniach a činnosti RRZ a jej kancelárie. Zároveň reprezentuje radu a jej názory navonok pred medzinárodnými organizáciami, ako aj domácim obecenstvom. Funkčné obdobie predsedu je sedem rokov a môže byť zvolený len raz. Od vzniku rady doteraz ním bol Ivan Šramko.

Parlament podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti volí predsedu RRZ trojpätinovou väčšinou poslancov. Rozpočtová rada na Slovensku plní dôležitú funkciu. Okrem analytickej činnosti dohliada na verejné financie, zverejňuje správu o dlhodobej udržateľnosti, predkladá vláde "vysvedčenie" za plnenie pravidiel rozpočtovej zodpovednosti, taktiež vypracováva stanoviská k legislatívnym návrhom. Okrem toho monitoruje a hodnotí vývoj hospodárenia Slovenska.