Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Schválili prevod akcií drobných akcionárov Slovnaftu na MOL

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

MOL ohlásil svoj zámer zvýšiť podiel v spoločnosti Slovnaft tento rok v apríli, a následne ponúkol akcionárom v rámci dobrovoľnej ponuky na odkúpenie akcií možnosť predaja svojich cenných papierov.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Mimoriadne valné zhromaždenie akcionárov spoločnosti Slovnaft, a. s., vo štvrtok schválilo prevod akcií minoritných akcionárov na spoločnosť MOL Nyrt. Jediným akcionárom bratislavskej rafinérie, ktorý je najväčším predajcom palív na Slovensku, sa tak stane medzinárodná ropná a plynárenská skupina MOL, ktorá doteraz kontrolovala 98,72-percentný podiel Slovnaftu. Informoval o tom hovorca spoločnosti Slovnaft Anton Molnár.

MOL ohlásil svoj zámer zvýšiť podiel v spoločnosti Slovnaft tento rok v apríli, a následne ponúkol akcionárom v rámci dobrovoľnej ponuky na odkúpenie akcií možnosť predaja svojich cenných papierov. V auguste MOL oznámil, že si v súlade s legislatívou chce uplatniť právo výkupu akcií menšinových akcionárov, čo Národná banka Slovenska vrátane podmienok odkúpenia v septembri schválila.

"Na základe dnešného (10. 10.) rozhodnutia mimoriadneho valného zhromaždenia dôjde k prevodu akcií na MOL a minoritným akcionárom bude vyplatených 85 eur za každú akciu. Cena bola stanovená na základe kritérií uvedených v zákone o cenných papieroch, pričom MOL Nyrt. musel ponúknuť najvyššiu cenu podľa týchto kritérií," uviedol Molnár. Suma, ktorú má akcionárom zaplatiť väčšinový akcionár, už bola zložená v banke. Menšinovým akcionárom budú peniaze za akcie Slovnaftu vyplatené bankovým prevodom alebo prostredníctvom poštových poukážok.

Spoločnosť MOL vstúpila do Slovnaftu v roku 2000 najskôr v pozícii strategického partnera, v nasledujúcich rokoch svoj podiel zvýšila na viac ako 98 percent.