Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SDKÚ chce odkryť prijímateľov ziskov z predaja zelenej energie

Pavol Frešo Foto: TASR/Martin Baumann

Smer sťahuje z novely o OZE sporný bod, opozícia úmyslom vlády neverí.

Bratislava 29. januára (TASR) – Opozičná SDKÚ-DS chce v parlamente pozmeňovacím návrhom k diskutovanej novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) odkryť konečných prijímateľov ziskov z predaja zelenej energie. Predseda strany Pavol Frešo to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR (NR SR).

Poslanci SDKÚ-DS podľa jeho slov nezahlasujú za celý tento zákon, lebo ho považujú za čisto lobistický a klientelistický. "Ale podáme pozmeňovací návrh, ktorý umožňuje 'rozkryť' konečných prijímateľov takto zvýhodnenej ceny energie, respektíve konečných prijímateľov ziskov z predaja zelenej energie," priblížil Frešo. Teda ten, kto bude chcieť získať povolenie na prevádzku elektrárne na obnoviteľné zdroje energie, bude musieť predložiť zoznam konečných prijímateľov, čiže fyzických osôb.

Smer-SD sťahuje z novely o OZE sporný bod, opozícia úmyslom vlády neverí

Vládna strana Smer-SD navrhla prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu poslanca Maroša Kondróta stiahnutie sporného bodu novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE), ktorý vyvolal ostrú kritiku opozície. V pôvodnej podobe, predstavenej ešte vlani v decembri, bol totiž podľa opozície zákon šitý na mieru Paroplynovému cyklu (PPC) a jeho majiteľom, finančnej skupine Penta.

"Pozmeňujúci návrh by mal byť predmetom diskusie s odborníkmi, aby tam zase nebolo niečo zašité, ako bolo v pôvodnej novele," uviedol v rozprave k druhému čítaniu o tomto zákone nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Po tom, čo sa udialo v parlamente pred Vianocami, totiž neverí, že tam nebude nejaký ďalší "gaťafáloš".



Podobný názor má aj poslanec za KDH Ján Hudacký, ktorý by chcel o pozmeňujúcom návrhu rokovať ešte pred hlasovaním v hospodárskom výbore, keďže je závažný a rozsiahly. Podľa Kondróta však taký rozsiahly určite nie je. "Nevidím dôvod, aby sme návrh vracali na rokovania výborov," reagoval. Hudacký však namietal, že návrh síce nie je rozsiahly počtom riadkov, ale obsahuje dôležité zmeny. "Tie by si zaslúžili rozpravu a diskusiu," podotkol Hudacký.

Zákon o podpore OZE si už v decembri minulého roka vyslúžil v pléne ostrú kritiku opozície. Jednak preto, že sa ho vláda snažila schváliť v zrýchlenom režime, ako aj preto, že bol podľa opozície šitý na mieru finančnej skupine. Podľa predkladateľa návrhu ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) má však zákon podporiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie vo všeobecnosti a vytvoriť tak priestor na znižovanie cien energií pre ľudí.


OĽaNO naďalej žiada stiahnutie novely o podpore OZE

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) naďalej trvajú na stiahnutí vládnej novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE). A to aj napriek tomu, že z neho má vypadnúť ustanovenie, ktoré opozícia najviac kritizovala. Obyčajným to však nestačí, zákon naďalej považujú za zlý.

"Aj napriek tomu, že došlo k malému politickému ústupku, zákon o obnoviteľných zdrojoch naďalej považujem za problematický," povedala Helena Mezenská z OĽaNO. Podľa nej taký kľúčový zákon, akým je novela o OZE, má vychádzať z jednoznačnej energetickej koncepcie, ktorú Slovensko nemá. Mikuláš Huba (OĽaNO) tvrdí, že vládna novela komplikuje život výrobcom energie z obnoviteľných zdrojov a ide proti Programovému vyhláseniu vlády SR a tiež proti európskej stratégii 2020.


Malatinský: Je pravda, že chýba energetická koncepcia, ale pripravujeme ju

To, že Slovensku chýba nová energetická koncepcia, je podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) pravda. Rezort však už podľa jeho slov na nej pracuje a chce ju prijať ešte v roku 2013. "Keď ju budeme mať v rozpracovanej fáze, určite s ňou prídeme na verejnosť," avizoval dnes minister Malatinský na záver rozpravy v Národnej rade (NR) SR k druhému čítaniu o novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE).