Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

SE plánujú ukončiť prevádzku elektrárne Nováky koncom budúceho roka

Na snímke elektráreň Nováky. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pred ukončením výroby v závode bude podľa spoločnosti potrebné v zákonnej lehote požiadať o zmenu integrovaného povolenia, prípadne o jeho zrušenie.

Zemianske Kostoľany 18. novembra (TASR) - Slovenské elektrárne (SE) plánujú ukončiť prevádzku elektrárne Nováky (ENO) k 31. decembru budúceho roka. Tento krok odôvodnili ukončením dotovania výroby elektriny z domáceho uhlia, ako i zastaralým technickým stavom a životnosťou elektrárne.

"V súčasnosti sa SE pripravujú na postupné ukončovanie prevádzky závodu ENO a súvisiacich prevádzok, ako sú definitívne odkalisko a skládka stabilizátu," uviedli SE v oznámení o zmene, ktoré predložili orgánom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Pred ukončením výroby v závode bude podľa spoločnosti potrebné v zákonnej lehote požiadať o zmenu integrovaného povolenia, prípadne o jeho zrušenie. "Okrem opatrení, ktoré budú súvisieť s bezpečným odstavením jednotlivých výrobných a prevádzkových objektov, bude navrhnutý aj rozsah monitoringu registrovaných environmentálnych záťaží nachádzajúcich sa v areáli závodu," priblížila firma.

SE v súčasnom štádiu riešia ukončenie prevádzky ENO, odstavenie výrobných blokov a súvisiacich stavebných a technologických objektov, vyprázdnenie technologických častí, skladovacích a prevádzkových nádrží a objektov od prevádzkových kvapalín a iných nebezpečných látok a vývoz vzniknutých odpadov. "O odstraňovaní stavebných objektov sa zatiaľ neuvažuje, v súčasnosti sa hľadá spôsob ďalšieho využitia areálu závodu a existujúcich objektov. Areál bude okrem nevyhnutnej údržby nevyužívaný," ozrejmili SE.

Celý proces od ukončenia výroby elektrickej energie a tepla až po transformáciu celého areálu a prípravu na ďalšie využitie bude podľa nich trvať niekoľko rokov. S ukončením výroby elektrickej energie a tepla spaľovaním uhlia súvisia aj ďalšie pripravované zmeny v lokalitách, ktoré SE v súčasnosti využívajú na činnosti súvisiace s výrobou v závode. "Optimalizácia využitia týchto lokalít na nastávajúce obdobie je náročný proces z hľadiska plánovania a finančnej náročnosti projektovej prípravy aj samotnej realizácie nových činností," skonštatovala spoločnosť.

ENO podľa nej prechádza procesom transformácie so zameraním na ekologizáciu, inštaláciu obnoviteľných zdrojov energie, rozvoj technológie na výrobu obnoviteľného vodíka a vybudovanie hnedého priemyselného parku. Ďalšou aktivitou je vybudovanie úpravne drenážnych vôd pre odpadové vody vytekajúce z odkalísk.

Závod ENO vyrába elektrickú energiu od roku 1953. V súčasnosti zabezpečuje okrem výroby a dodávky elektrickej energie dodávku horúcej vody na vykurovanie miest Prievidza, Nováky, Zemianske Kostoľany a pre iné organizácie, ako i výrobu pary na dodávku tepla okolitým priemyselným podnikom. ENO SE prevádzkujú vo všeobecnom hospodárskom záujme, ako palivo elektrárne využívajú domáce hnedé uhlie, ktorého ťažbu postupne bane utlmujú.