Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

SE pripojili na sieť druhý generátor nového bloku elektrárne Mochovce

Na archívnej snímke portálový žeriav presúva a spúšťa vnútro reaktorovej časti do šachty reaktora v treťom bloku elektrárne Mochovce. Foto: TASR - Milan Ivanič

Tretí blok jadrovej elektrárne dodal do siete od prvého prifázovania už dve gigawatthodiny elektrickej energie, čo je ročná spotreba 800 priemerných domácností.

Bratislava 5. februára (TASR) – Slovenské elektrárne (SE) už pripojili na sieť aj druhý generátor nového jadrového reaktora v Mochovciach. Po testoch na úrovni 20 % nominálneho výkonu chystajú SE zvýšenie výkonu reaktora na 35 %, informovala spoločnosť na svojej webovej stránke.

"Doterajší priebeh testov v etape energetického spúšťania ukazuje pripravenosť technológie, personálu spúšťania, ako aj obslužného personálu. Testovanie prebieha v súlade s harmonogramom," skonštatoval riaditeľ dokončovania a spúšťania systémov Mochovce 3 a 4 Juraj Krasňanský.

Po vyhodnotení všetkých testov tejto etapy prejde blok na výkonovú hladinu 35 % výkonu reaktora a postupne ju SE budú zvyšovať až na 100 %, s krátkodobými plánovanými odstaveniami podľa harmonogramu uvádzania nového bloku do prevádzky. Úplnú funkčnosť 3. bloku a dosiahnutie projektových parametrov potvrdí úspešné ukončenie fázy 144-hodinového preukazného chodu na plnom, 471-megawattovom výkone.

Druhú turbínu s generátorom pripojili SE k elektrickej sieti v sobotu (4. 2.) večer. Prvú turbínu prifázovali už v utorok (31. 1.) pred polnocou. Tretí blok jadrovej elektrárne dodal do siete od prvého prifázovania už dve gigawatthodiny elektrickej energie, čo je ročná spotreba 800 priemerných domácností.