Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zvýšili výkon tretieho bloku elektrárne v Mochovciach na 55 percent

Ilustarčná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovic

Na aktuálnom výkone vyrába nový blok elektrárne v Mochovciach toľko elektriny, že stačí na pokrytie spotreby takmer trištvrte milióna slovenských domácností.

Mochovce 30. marca (TASR) - Slovenské elektrárne (SE) v etape energetického spúšťania zvýšili na treťom bloku jadrovej elektrárne Mochovce výkon na 55 %. Blok od prvého prifázovania do 29. marca vyrobil už viac než 150 gigawatthodín elektriny, informoval generálny riaditeľ SE Branislav Strýček.

Úplnú funkčnosť tretieho bloku a dosiahnutie projektových parametrov potvrdí úspešné ukončenie fázy 144-hodinového preukazného chodu na stopercentnom výkone. Dosiahnutie tohto míľnika sa predpokladá v priebehu mája až júna tohto roka.

Na aktuálnom výkone vyrába nový blok elektrárne v Mochovciach toľko elektriny, že stačí na pokrytie spotreby takmer trištvrte milióna slovenských domácností. Nový jadrový blok bude mať pri spustení inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 % z celkovej spotreby elektriny Slovenska. Z pohľadu výroby elektriny sa tak Slovensko už tento rok stane energeticky sebestačné.



Podľa slov Strýčka sa výrazne zlepšila dodávka paliva pre jadrovú elektráreň. "Na tento i budúci rok máme zabezpečené všetky závažky paliva. Zároveň sme vypísali tender na dodávku jadrového paliva od alternatívneho dodávateľa, ktorý je takmer uzavretý," skonštatoval riaditeľ SE. S najväčšou pravdepodobnosťou ním bude americká spoločnosť Westinghouse. SE zároveň rokuje s francúzskou spoločnosťou Framatome, s ktorou chce uzavrieť zmluvu o vývoji nového alternatívneho paliva. "Chceme mať viac alternatív do budúcnosti, pracujeme na diverzifikácii dodávok paliva," potvrdil Strýček.