Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Šéf BoE nevylučuje ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb

Na archívnej snímke budova britskej centrálnej banky (Bank of England, BoE) v Londýne. Foto: TASR/AP

Od začiatku sprísňovania menovej politiky v decembri 2021 zvýšila Bank of England kľúčovú úrokovú sadzbu už o 390 bázických bodov

Londýn 1. marca (TASR) - Dostať sa zo súčasnej krízy životných nákladov nebude jednoduché a nie je vylúčené, že na to, aby Británia dostala infláciu pod kontrolu, bude musieť centrálna banka úrokové sadzby ešte zvýšiť. Povedal to v stredu guvernér Bank of England (BoE) Andrew Bailey. Informoval o tom portál RTTnews.

Ako povedal šéf BoE v stredu na konferencii o kríze životných nákladov, ktorá sa konala v Londýne, "je možné, že bude potrebné ešte určité zvýšenie úrokových sadzieb, o ničom sa však zatiaľ nerozhodlo". Podľa neho je však dôležité urobiť potrebné kroky teraz, aby neskôr nemusela banka pristúpiť k ešte tvrdším opatreniam. V súvislosti s najbližšími krokmi centrálnej banky dodal, že o všetkom rozhodnú najnovšie údaje o vývoji inflácie.

Od začiatku sprísňovania menovej politiky v decembri 2021 zvýšila Bank of England kľúčovú úrokovú sadzbu už o 390 bázických bodov. Naposledy tak urobila 2. februára, keď hlavnú úrokovú sadzbu zvýšila o 50 bázických bodov na 4 %. Sadzba sa tak dostala na najvyššiu úroveň za viac než 14 rokov.