Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Šéf eurovalu K. Regling odmieta koronabondy

Klaus Regling, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na vytvorenie nových európskych dlhových nástrojov je tiež potrebný kapitál, garancie alebo postúpenie budúcich daňových príjmov.

Brusel 2. apríla (TASR) - Šéf stáleho eurovalu je proti vytváraniu nových nástrojov alebo inštitúcií v boji proti kríze spôsobenej pandémiou nového koronavírusu. Vytvorenie nového nástroja potrebuje "čas, ktorý v tejto chvíli nemáme", napísal šéf Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) Klaus Regling vo svojom príspevku pre Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Na vytvorenie nových európskych dlhových nástrojov je tiež potrebný kapitál, garancie alebo postúpenie budúcich daňových príjmov. "Preto je najlepším riešením použiť existujúce inštitúcie a nástroje, ktoré si už dlho na trhu úspešne požičiavajú veľké sumy," uviedol Regling. Ako príklady uviedol Európsku komisiu (EK), Európsku investičnú banku (EIB) rovnako ako ESM.

Regling týmto spôsobom reagoval na diskusiu týkajúcu sa takzvaných koronabondov, teda spoločných európskych dlhopisov na financovanie opatrení vlád v boji proti pandémii nového koronavírusu a jej ekonomických následkov.

Spoločné dlhopisy požadujú napríklad Taliansko, Španielsko alebo Francúzsko. Naopak odmietajú ich Nemecko, Holandsko či Rakúsko.

Francúzsky minister hospodárstva a financií Bruno Le Maire v stredu (1. 4.) navrhol vytvorenie nového dočasného záchranného fondu EÚ na zmiernenie následkov pandémie nového koronavírusu. Tento by mohol emitovať dlhopisy a riadila by ho EK.

V utorok na budúci týždeň (7. 4.) má predložiť návrhy opatrení na spoločnú európsku reakciu na aktuálnu koronakrízu aj Euroskupina, uviedol v pondelok (30. 3.) jej šéf Mario Centeno na Twitteri. Na pozadí je práve spor o koronabondy. Lídri členských štátov EÚ tento spor nedokázali vyriešiť a Euroskupina dostala za úlohu predložiť nové návrhy.

Nemeckí politici navrhujú, aby sa namiesto emisie spoločných dlhopisov použil ESM. Fond, ktorý bol vytvorený na podporu krajín eurozóny v problémoch, má najvyšší rating a dokáže si lacno požičiavať na trhu. Jeho aktuálna úverová kapacita predstavuje zhruba 500 miliárd eur. Fond má aj vlastný kapitál vo výške 80 miliárd eur.