Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Šéf Maďarskej národnej banky: Existuje maďarský model hospodárstva

Maďarský minister financií György Matolcsy Foto: TASR/AP

Existuje maďarský model hospodárstva, a ten aj funguje, vyhlásil dnes v Budapešti guvernér Maďarskej národnej banky (MNB) György Matolcsy pri príležitosti prezentácie svojej knihy Rovnováha a rast.

Budapešť 5. marca (TASR) - Existuje maďarský model hospodárstva, a ten aj funguje, vyhlásil dnes v Budapešti guvernér Maďarskej národnej banky (MNB) György Matolcsy pri príležitosti prezentácie svojej knihy Rovnováha a rast.

Podľa agentúry MTI publikácia je prvou zo série kníh o hospodárskej a monetárnej politike MNB. Guvernér knihu prezentoval prítomným členom monetárnej rady MNB, predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi, viacerým ministrom a ďalším pozvaným hosťom.

Matolcsy zdôraznil, že obdobie od roku 2010 do roku 2014 možno nazvať mimoriadnym obdobím Maďarska, pretože nová Orbánova vláda súčasne uskutočnila konsolidáciu verejných financií, upevnila hospodársku stabilitu a na týchto základoch vytvorila obrat k rastu ekonomiky.

Guvernér pripomenul, že uplynulé desaťročia, dokonca uplynulých 150 rokov maďarskej ekonomiky, charakterizovali obdobia buď hospodárskej rovnováhy, alebo obdobia rastu. Až po roku 2010 vláda začala venovať pozornosť súčasne rovnováhe i rastu. V dejinách Maďarska bolo podľa jeho vyjadrenia niekoľko rozpočtových konsolidácií a stabilizácií, tie však boli väčšinou uskutočnené prostredníctvom vonkajšej pomoci vo forme pôžičiek a v roku 1946 zavedením novej národnej meny - forintu.

Ako zdôraznil, politiku rovnováhy a rastu by sa nepodarilo zrealizovať pomocou Medzinárodného menového fondu, pretože Maďarsko nechcelo vykonať konsolidáciu na úkor budúcnosti.

Podotkol, že obrat hospodárskej politiky smerom k rastu sa podarilo uskutočniť vďaka tomu, že vládny blok Fidesz-KDNP v roku 2010 získal v parlamente dvojtretinovú väčšinu. Popri rozpočtovej stabilizácii naštartovalo Maďarsko aj štrukturálne reformy pri súčasnom raste zamestnanosti, ktorého výsledkom bola podľa Matolcsyho aj spoločenská podpora tejto hospodárskej politiky.