Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Ekonomika

Šéf nemeckej diplomacie, je na Grécku, či zostane v eurozóne

Či zostane, to je v rukách Grécka," povedal Westerwelle novinárom v Európskom parlamente v Bruseli.

Brusel 9. mája (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle dnes vyhlásil, že je na rozhodnutí Grécka, či chce zostať v eurozóne.

"Chceme, aby Grécko zostalo v eurozóne. Či zostane, to je v rukách Grécka," povedal Westerwelle novinárom v Európskom parlamente v Bruseli.

Líder najväčšej gréckej strany - konzervatívnej Novej demokracie (ND) - Antonis Samaras dnes uviedol, že plány na vytvorenie novej vlády, navrhované lídrom Zjednotenej radikálnej ľavice (SYRIZA) Alexisom Tsiprasom, vytlačia krajinu z eurozóny.

Samaras, ktorého strana získala v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Grécku najviac poslancov, dostal ako prvý od prezidenta Karolosa Papuliasa šancu zostaviť vládu. Mal na to tri dni, ale nepodarilo sa mu to a mandát vrátil už v prvý deň. Na rad prišla druhá najsilnejšia strana v parlamente, vedená Tsiprasom.

SYRIZA je proti reštriktívnym vládnym opatreniam, ktoré sú podľa mnohých vinné za prehlbovanie ekonomických problémov v Grécku. Úsporné opatrenia sú však podmienkou medzinárodnej pomoci.

Tsipras, ktorý sa vezie na vlne odporu verejnosti znechutenej ekonomickou núdzou, požadoval zrušenie podmienok stanovených v zmluve o čerpaní medzinárodnej záchrannej pôžičky vo výške 130 miliárd eur, na ktorej sa Atény dohodli s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF).