Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Šefčovič absolvuje v USA sériu stretnutí, jednať sa bude aj o plyne

Na snímke podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Spojené štáty sú v súčasnosti najväčším dodávateľom LNG na jednotný trh EÚ.

Brusel 13. februára (TASR) - Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič sa začiatkom tohto týždňa (13.- 15.2.) nachádza vo Washingtone, kde absolvuje sériu stretnutí s cieľom posilniť spoluprácu medzi EÚ a Spojenými štátmi v oblasti energetickej bezpečnosti. Informuje o tom spravodajca TASR.

Šefčovič, ktorý predsedá zasadnutiam riadiaceho výboru Energetickej platformy EÚ zameranej na spoločné nákupy plynu pre členské krajiny eurobloku, sa snaží aj za pomoci amerických partnerov uľahčiť tieto spoločné nákupy. Koná tak v duchu nového nariadenia, na ktorom sa minulý rok dohodli ministri energetiky EÚ.

Slovenský eurokomisár má na programe pracovné rokovania so špeciálnym koordinátorom amerického prezidenta pre globálnu infraštruktúru Amosom Hochsteinom, námestníkom ministra energetiky Davidom Turkom a tajomníkom ministerstva energetiky pre fosílne palivá a manažment uhlíka Bradom Crabtreem.

Vo Washingtone bude predsedať aj priemyselnému okrúhlemu stolu, na ktorom sa stretnú zástupcovia významných európskych plynárenských spoločností a kľúčových amerických výrobcov a vývozcov skvapalneného plynu (LNG). Toto stretnutie má prehĺbiť angažovanosť EÚ s jej partnermi z USA s cieľom zabezpečiť spoľahlivé a cenovo dostupné dodávky plynu pre európskych spotrebiteľov pred budúcou zimou.

Spojené štáty sú v súčasnosti najväčším dodávateľom LNG na jednotný trh EÚ.

Šefčovič bude počas svojho pobytu v Amerike - na politickej aj priemyselnej úrovni - diskutovať aj o spôsoboch zlepšenia transatlantickej spolupráce v oblasti čistých technológií, batérií, kritických surovín a zručností.

Za týmto účelom sa stretne s námestníčkou ministra zahraničných vecí Victoriou Nulandovou, zástupcom poradcu pre národnú bezpečnosť Jonathanom Finerom a americkým senátorom za Connecticut Chrisom Murphym.

Okrem toho je v utorok očakávaný na Atlantickej rade zameranej na podporu EÚ Ukrajine a v stredu vystúpi na podujatí v Centre pre medzinárodné a bezpečnostné štúdie venovanom energetickej bezpečnosti.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)