Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Šefčovič: Európsky súdny dvor musí byť arbitrom v sporoch po brexite

Na archívnej snímke podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Obe strany intenzívne rokujú o problémoch, ktoré sa týkajú obchodu medzi Britániou a jej provinciou Severné Írsko, ktoré má spoločnú pozemnú hranicu s Írskou republikou, členom EÚ.

Brusel 17. decembra (TASR) - Európsky súdny dvor musí byť arbitrom v otázke obchodných dohôd so Severným Írskom, na ochranu jednotného trhu Európskej únie (EÚ). Uviedol to v piatok podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič po rokovaní s britským ministrom pre brexit Davidom Frostom.

"Je to neoddeliteľná súčasť protokolu o Írsku a Severnom Írsku," povedal na tlačovej konferencii. "Takže je to súčasť celkovej dohody, ktorú sme mali so Spojeným kráľovstvom. Až do leta tohto roka sa o tom vôbec nediskutovalo. A preto je to pre nás téma, ktorú nie sme pripravení zahrnúť do našich diskusií," vyhlásil Šefčovič.

Vyzval Britániu, aby opätovala úsilie EÚ o vyriešenie sporu o podmienkach obchodu v Severnom Írsku po brexite po tom, čo blok navrhol právne zmeny na uľahčenie prepravy liekov do tejto provincie.

Obe strany intenzívne rokujú o problémoch, ktoré sa týkajú obchodu medzi Britániou a jej provinciou Severné Írsko, ktoré má spoločnú pozemnú hranicu s Írskou republikou, členom EÚ.

"Dnešný deň je ďalšou demonštráciou neochvejného záväzku EÚ voči stabilite a predvídateľnosti pre občanov a podniky v Severnom Írsku. Vyzývam vládu Spojeného kráľovstva, aby opätovala naše úsilie," povedal Šefčovič na tlačovej konferencii.

EÚ ponúkla zmenu svojich zákonov tak, aby Severné Írsko malo prístup k novým liekom v rovnakom čase ako zvyšok Spojeného kráľovstva.

Šefčovič na tlačovej konferencii zdôraznil, že tento krok ukazuje na flexibilitu tzv. severoírskeho protokolu pri riešení rôznych problémov, ktoré sa objavili v súvislosti s jeho fungovaním.

Legislatívny návrh bloku znamená, že nové lieky schválené Spojeným kráľovstvom by mohli okamžite cirkulovať v Severnom Írsku, pričom schválenie v EÚ bude nasledovať. Šefčovič tiež skonštatoval, že to nebude znamenať žiadne ďalšie regulačné zaťaženie alebo požiadavku na samostatné balenie.

Existovali obavy, že dodatočné požiadavky spojené s právnymi predpismi EÚ, ktoré sa vzťahujú na tovar zasielaný do Severného Írska z Británie, by viedli k zvýšeniu nákladov, čo by zase mohlo prinútiť farmaceutické spoločnosti prerušiť dodávky niektorých liekov.

Britský vyjednávač pre brexit David Frost potvrdil, že v otázke liekov prišlo k pokroku, pri riešení širších problémov spojených so severoírskym protokolom však posun nenastal. Spojené kráľovstvo si ponechalo právo v prípade potreby spustiť mechanizmus podľa článku 16, čo je odkaz na možnosť, že Londýn prijme jednostranné opatrenia.