Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Šefčovič: Rozpočet EÚ treba navýšiť, krajiny potrebujú viac čerpať

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Foto: TASR/Michal Svítok

Návrh na zvýšenie rozpočtu EÚ na rok 2013 o 6,9 % sa podľa Šefčoviča stretol s prehnanými reakciami a "krikom".

Bratislava 31. mája (TASR) - Navýšenie rozpočtu Európskej únie (EÚ) je spojené s rešpektovaním záväzkov, ktoré jej členské krajiny prijali.

Podľa podpredsedu Európskej komisie (EK) Maroša Šefčoviča sú vyššie príspevky do spoločnej európskej kasy potrebné aj na dosiahnutie prorastových výsledkov a prekonanie súčasných problémov prostredníctvom investícií.

"Chceme zvýšenie rozpočtu pre Európsku úniu, chceme zvýšenie rozpočtu pre členské krajiny, pre regióny, pre občanov," uviedol dnes v Bratislave Šefčovič na konferencii s názvom EÚ v roku 2012: fiškálna zmluva a budúcnosť integrácie. Zorganizovali ju Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR, Inštitút Friedricha Eberta a spoločnosť EurActiv.sk.

Návrh na zvýšenie rozpočtu EÚ na rok 2013 o 6,9 % sa podľa Šefčoviča stretol s prehnanými reakciami a "krikom". Viacerí oponenti protestovali proti vyšším príspevkom členských štátov v čase, keď krajiny musia zefektívňovať svoje fungovanie a škrtiť výdavky. Podľa Šefčoviča však šetrí aj EK, pretože napríklad zmrazila rozpočtové prostriedky na administratívu do roku 2020. "Predstavujú menej ako 6 % rozpočtu," podotkol.

Rozpočet EÚ predstavuje 1 % európskeho hrubého domáceho produktu (HDP). Ako Šefčovič upozornil, tento rozpočet nemôže byť prekročený a nemôže ísť do deficitu. Takisto presuny medzi jednotlivými rozpočtovými kapitolami musia byť schválené členskými krajinami. "Z tohto 1 % európskeho HDP ide 94 % späť do členských krajín," uviedol Šefčovič.

Ako upozornil, už ku koncu minulého roka nestačil rozpočet únie na zaplatenie jej záväzkov v rámci čerpania štrukturálnych fondov. "Výsledok bol napríklad ten, že Slovenská republika nedostala preplatené faktúry za vyše 300 miliónov eur," konštatoval Šefčovič.

Manko rozpočtu tak na konci minulého roka dosiahlo 11 miliárd eur, ktoré sa pre odloženie platieb preniesli do rozpočtu na rok 2012. Nároky členských krajín, ktoré budú zvyšovať intenzitu čerpania eurofondov, budú pravdepodobne aj v tomto roku rásť a, ako pripomenul Šefčovič, EÚ bude musieť naďalej plniť svoje záväzky a platby uhrádzať.