Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Šéfka MMF varovala Trumpa, že obchodná vojna by najviac zasiahla USA

Na archívnej snímke generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardová. Foto: TASR/AP

Spomalenie rastu ekonomiky by však nebolo jediným negatívnym faktorom, varovala Lagardová. Existuje tiež nebezpečenstvo, že ekonomiky si prestanú všímať výzvy budúcnosti.

Washington 18. júla (TASR) - Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová varovala amerického prezidenta Donalda Trumpa pred eskaláciou obchodných sporov. Obchodná vojna by totiž najtvrdšie zasiahla USA.

"Napätia v oblasti obchodnej politiky už zanechali stopy, veľkosť škôd bude závisieť od ďalších politických rozhodnutí," uviedla Lagardová v stredu.

Ak už ohlásené dodatočné clá vstúpia do platnosti, spomalí to rast globálnej ekonomiky v roku 2020 o 0,1 % v porovnaní s doterajšími očakávaniami. Ak tomu pristúpia aj diskutované clá a odvetné opatrenia medzi USA a Čínou týkajúce sa tovarov v hodnote 200 miliárd USD (172,25 miliardy eur) na oboch stranách rovnako ako clá na dovoz áut do USA a vyvolajú krízu dôvery investorov, do dvoch rokov sa výkon svetovej ekonomiky v porovnaní s doterajšími prognózami zníži o 0,5 % alebo približne o 430 miliárd USD.

Obchodné spory budú mať podľa Lagardovej negatívny vplyv na všetky krajiny, ale ekonomika USA je mimoriadne zraniteľná. Ak príde k širšej strate dôvery investorov, tempo jej rastu sa môže spomaliť až o 0,8 % ročne. Rozvíjajúce sa ázijské ekonomiky by museli počítať s utlmením expanzie až 0,7 %. Naopak, negatívny vplyv na eurozónu by bol podstatne slabší a dosiahol by maximálne 0,3 %.

Spomalenie rastu ekonomiky by však nebolo jediným negatívnym faktorom, varovala Lagardová. Existuje tiež nebezpečenstvo, že ekonomiky si prestanú všímať výzvy budúcnosti.