Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Šéfka MMF varovala, že riziká ohrozujúce ekonomiku pretrvávajú

Francúzski policajti stoja pred úradom Medzinárodného menového fondu v Paríži. Foto: TASR AP

Globálna ekonomická aktivita sa zotavuje po bezprecedentnom prepade spôsobenom koronakrízou, ale prípadná druhá vlna pandémie nového koronavírusu môže ešte viac poškodiť ekonomiku.

Washington 16. júla (TASR) - Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgieva varovala, že nebezpečenstvá ohrozujúce globálnu ekonomiku stále nezmizli.

Globálna ekonomická aktivita sa zotavuje po bezprecedentnom prepade spôsobenom koronakrízou, ale prípadná druhá vlna pandémie nového koronavírusu môže ešte viac poškodiť ekonomiku, uviedla Georgieva.

Fiškálne náklady na opatrenia prijaté na zastavenie pandémie a zmiernenie jej následkov spôsobili ďalší nárast už predtým vysokého zadlženia, avšak podľa šéfky MMF je zatiaľ predčasné začať s ukončovaním stimulov a záchranných sietí.

"Nebezpečenstvo ešte nie je za nami," uviedla Georgieva na svojom blogu pred sobotným (18. 7.) virtuálnym stretnutím ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny G20.

MMF v júni zhoršila prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne počíta s poklesom o 4,9 % a slabším zotavovaním v roku 2021. Georgieva uviedla, že fiškálne opatrenia v celkovej hodnote 11 biliónov USD (9,6 bilióna eur) štátov skupiny G20 a ďalších krajín, rovnako ako masívne injekcie likvidity zo strany centrálnych bánk, zastavili pokles globálnej ekonomiky a podporili ju.

Naďalej však pretrvávajú nebezpečenstvá, vrátane potenciálnej veľkej novej vlny pandémie, napnutej valuácie aktív, volatilných cien komodít, nárastu protekcionizmu a politickej nestability.

V niektorých krajinách sa v marci a apríli stratilo viac pracovných miest než sa vytvorilo od konca globálnej finančnej krízy z roku 2008, a mnoho z týchto miest sa neobnoví, varovala Georgieva. Prepúšťania, bankroty a reštrukturalizácia odvetví môžu predstavovať veľké výzvy pre finančný sektor.

Pre zabezpečenie stability je potrebná pokračujúca koordinácia opatrení centrálnych bánk a podpora medzinárodných inštitúcií, uviedla Georgieva. Regulácie by tiež mali podporiť flexibilné využitie kapitálu, aby zabezpečili, že firmy budú mať naďalej prístup k financovaniu.