Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Šéfka ÚJD Marta Žiaková kandiduje na post generálneho riaditeľa MAAE

Marta Žiaková, archívna snímka. Foto: TASR

MAAE bude nového generálneho riaditeľa voliť potom, čo v júli zomrel bývalý šéf tejto inštitúcie, Japonec Jukija Amano.

Bratislava 6. septembra (TASR) – Predsedníčka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR Marta Žiaková kandiduje na funkciu generálnej riaditeľky Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Kandidatúra bola doručená predsedníčke Rady guvernérov MAAE vo štvrtok 5. septembra. Informoval o tom ÚJD na svojej webovej stránke. Žiaková bude mať v októbrovej voľbe troch protikandidátov.

"Slovensko dlhodobo aktívne participuje a napomáha plneniu mandátu MAAE a jej štatutárnych funkcií ako v politickej, tak aj v expertnej rovine na všetkých úrovniach," uviedol ÚJD. Kandidatúru Žiakovej na túto významnú pozíciu podporila aj slovenská vláda. Rozhodnutie Slovenska predložiť kandidatúru Žiakovej podľa ÚJD vychádza z presvedčenia o jej vysokej kvalifikovanosti, profesionálnych a riadiacich kvalitách. "Nominácia je zároveň konkrétnym príspevkom SR k spoločnému záväzku podporovať vysokokvalifikované ženské expertky," upozornil ÚJD.

MAAE bude nového generálneho riaditeľa (GR) voliť potom, čo v júli zomrel bývalý šéf tejto inštitúcie, Japonec Jukija Amano. Rada guvernérov MAAE rozhodla, že voľba nového šéfa bude v októbri 2019 na jej mimoriadnom zasadnutí. Zvoleného kandidáta musí následne potvrdiť Generálna konferencia MAAE. Rada očakáva, že nový GR MAAE nastúpi do funkcie najneskôr od začiatku budúceho roka. Nominácie na tento post predložili okrem Slovenska aj Argentína, Burkina Faso a Rumunsko.

Marta Žiaková má viac ako 30 rokov skúseností v oblasti jadrovej energie, jadrovej bezpečnosti a ochrany a nešírenia jadrových zbraní. Od roku 2002 pôsobí ako predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR.