Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Šéfky MMF a WTO varovali pred deglobalizáciou

Na archívnej snímke sídlo Medzinárodného menového fondu (MMF) 19. decembra 2016 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Šéfka WTO Ngozi Okonjová-Iwealová varovala pred rozdelením globálnej ekonomiky na dva obchodné bloky.

Berlín 29. novembra (TASR) - Šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej obchodnej organizácie rovnako ako nemecký kancelár varovali pred negatívnym vplyvom deglobalizácie na svetovú ekonomiku. Všetci traja lídri namiesto toho požadujú rozumnú diverzifikáciu dodávateľských reťazcov.

Šéfka MMF Kristalina Georgievová po stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne uviedla, že globalizácia čelí najväčšej výzve od druhej svetovej vojny. Príčinou je pandémia ochorenia COVID-19 a ruská vojna na Ukrajine.

Šéfka WTO Ngozi Okonjová-Iwealová varovala pred rozdelením globálnej ekonomiky na dva obchodné bloky. To by podľa nej v dlhodobom hľadisku znížilo svetový hrubý domáci produkt (HDP) o 5 %.

Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza je pri riešení aktuálnych kríz potrebná spolupráca. "Tieto veľké výzvy môžeme zvládnuť len spoločne," uviedol Scholz. Deglobalizácia, odpojenie obchodných blokov, protekcionizmus nie sú riešením. Podľa Scholza je potrebná "inteligentná globalizácia", v ktorej sa podporí odolnosť a zníži závislosť.