Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Šéfom Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov bude Milan Lapšanský

Milan Lapšanský, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Našim cieľom je, aby mali slovenskí zákazníci vo všetkých regiónoch Slovenska k dispozícii každý deň kvalitný a čerstvý chlieb, pečivo i koláče, uviedol Lapšanský.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) povedie od Nového roku ako predseda jeho doterajší výkonný riaditeľ Milan Lapšanský. Vo funkcii nahradí Tatianu Lopúchovú. Vo štvrtok (9. 12.) o tom rozhodlo predsedníctvo zväzu.

"Chcem sa poďakovať všetkým pekárom, cukrárom a cestovinárom v prvom rade za to, že sa napriek extrémne náročným dvom rokom nevzdali a naďalej dennodenne produkujú pre Slovákov chlieb, pečivo, koláče a cestoviny. Náš sektor je chrbtovou kosťou potravinárskeho priemyslu na Slovensku. Zamestnávame viac ako 12.000 ľudí vo všetkých regiónoch Slovenska, čo predstavuje viac ako tretinu zamestnancov celého potravinárskeho sektora krajiny. Dôveru, ktorú vo mňa vložilo vedenie zväzu, si veľmi cením a verím, že sektor napriek ťažkej situácii spoločne posunieme vpred," uviedol Lapšanský.

Ten pôsobí vo funkcii výkonného riaditeľa SZPCC od novembra 2020. Je expertom na potravinárstvo, obchod a potravinársku legislatívu, v sektore sa pohybuje viac ako dve desaťročia. V riadiacich pozíciách viacerých slovenských potravinárskych podnikov pôsobil od roku 1998. Neskôr zastával funkciu generálneho riaditeľa sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Stál za projektami ako boj proti dvojakej kvalite potravín v EÚ, ktorý odštartovalo Slovensko. Inicioval novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorú podporili všetky potravinárske zväzy na Slovensku.

"Pekárske, cukrárske aj cestovinárske odvetvia čelia v súčasnosti obrovským výzvam. Zažívame bezprecedentný rast cien prakticky všetkých vstupov a zároveň absenciu pomoci zo strany štátu. Aj naďalej sa preto budeme zameriavať na aktívnu komunikáciu systémových problémov nášho sektora. Budeme navrhovať riešenia a aktívne o nich komunikovať s politikmi. Posilníme aj internú komunikáciu v rámci nášho zväzu. Našim cieľom je, aby mali slovenskí zákazníci vo všetkých regiónoch Slovenska k dispozícii každý deň kvalitný a čerstvý chlieb, pečivo i koláče," uzavrel Lapšanský.

SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek a Slovákov, zamestnávajú viac ako 12.000 pracovníkov.