Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Šéfovia hospodárskych výborov V4 budú v Bratislave rokovať o energiách

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

V rámci slovenského predsedníctva ho v tomto formáte zvolal predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO).

Bratislava 21. októbra (TASR) – Spoločné rokovanie vedúcich hospodárskych výborov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) zamerané najmä na otázky energetiky sa uskutoční v pondelok (24. 10.) v Bratislave. V rámci slovenského predsedníctva ho v tomto formáte zvolal predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO). V piatok o tom informovala kancelária NR SR.

Poslanci by mali zhodnotiť súčasný stav energetickej bezpečnosti v regióne a možnosti jej ďalšieho posilňovania zvyšovaním úrovne diverzifikácie dodávateľov a dodávateľských trás. V druhom paneli sa budú šéfovia výborov venovať problémom vysokých cien energií a ich vplyvu na domácnosti a ekonomiku. Vedúci hospodárskych výborov zároveň využijú príležitosť zhodnotiť riešenia, ktoré v danej situácii ponúka Európska komisia vo svojich návrhoch.

V rámci tretieho panelu by mali poslanci zhodnotiť prínosy spoločných energetických projektoch a načrtnúť možnosti ďalšej spolupráce. "V tomto smere sa ako sľubná ukazuje spolupráca v oblasti dekarbonizácie plynov, jadrovej energetiky, obnoviteľných zdrojov energií či inteligentných sietí," uviedla kancelária NR SR.