Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Sektor služieb v USA rástol v októbri najpomalšie za vyše 2 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prudké zvyšovanie úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky, spomaľuje dopyt v celej ekonomike.

Washington 3. novembra (TASR) - Aktivita v sektore služieb v USA rástla v októbri najpomalším tempom za takmer 2,5 roka. Zároveň firmy aj naďalej čelia vyšším cenám vstupných surovín, čo potvrdzuje, že rast cien sa presúva z tovarov na služby. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu Inštitútu pre riadenie zásob (ISM). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Konkrétne, index nákupných manažérov (PMI) inštitútu ISM pre nevýrobný sektor v októbri klesol na 54,4 bodu, čo je najnižšia hodnota od mája 2020, zo septembrových 56,7 bodu. Ekonómovia pritom očakávali, že sa zníži menej, na 55,5 bodu.

Hodnota indexu vyššia ako 50 bodov však signalizuje, že dané odvetvie pokračuje v rase. Na sektor služieb pritom pripadajú viac ako dve tretiny ekonomickej aktivity USA.

Prudké zvyšovanie úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky, spomaľuje dopyt v celej ekonomike.

Fed tento týždeň zvýšil svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o ďalších o 75 bázických bodov na rozpätie 3,75 % až 4,00 %. Naznačil však, že budúce zvýšenie nákladov na pôžičky by mohlo byť miernejšie.

Prieskum ISM ďalej odhalil, že ukazovateľ nových objednávok v oblasti služieb klesol na 56,5 zo 60,6 bodu v septembri. Firmy pritom nahlásili prudké zníženie exportu, pravdepodobne v dôsledku silného dolára a spomalenie globálneho hospodárskeho rastu.

ISM uviedol tiež, že indikátor vstupných cien v službách sa v októbri zvýšil na 70,7 zo 68,7 bodu v septembri.

Miera zamestnanosti v odvetví služieb klesla na 49,1 z 53 bodov septembri. Vzhľadom na neočakávaný nárast počtu voľných pracovných miest v septembri je tento pokles pravdepodobne spôsobený nedostatkom pracovníkov.

Podniky v sektore služieb už v septembrovom prieskume ISM uviedli, že nábor zostáva výzvou a kvalifikovaných pracovníkov je málo.