Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Sektor služieb v USA zaznamenal v júli nečakané zrýchlenie rastu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov pre americký sektor služieb, ktorý vypracováva Inštitút pre riadenie zásob (ISM), dosiahol v júli 56,7 bodu oproti 55,3 bodu v júni.

Washington 3. augusta (TASR) - Aktivita v americkom sektore služieb zaznamenala minulý mesiac nečakané zrýchlenie rastu. K zlepšeniu v sektore došlo mesiac po tom, ako aktivita dosiahla najslabšiu úroveň za viac než dva roky. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serveru RTTNews.

Index nákupných manažérov pre americký sektor služieb, ktorý vypracováva Inštitút pre riadenie zásob (ISM), dosiahol v júli 56,7 bodu oproti 55,3 bodu v júni. To znamená zrýchlenie rastu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Výsledok prekvapil aj ekonómov, ktorí počítali so spomalením rastu a indexom na úrovni 53,5 bodu. Vychádzali z vývoja v júni, za ktorý index klesol na najnižšiu úroveň od mája 2020.

K prekvapujúcemu zrýchleniu aktivity v sektore služieb prispeli ako produkcia, tak nové objednávky. V obidvoch prípadoch sa čiastkové indexy výrazne zvýšili. Čiastkový index produkcie vzrástol z 56,1 bodu v júni na 59,9 bodu. Podindex nových objednávok tiež dosiahol 59,9 bodu, pričom pred mesiacom zaznamenal 55,6 bodu.