Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Semperit zaznamenal najlepší kvartálny výsledok za 20 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tržby koncernu medziročne vzrástli o 62,3 % na 323,1 milióna eur a prevádzkový zisk (Ebit) sa zvýšil viac než desaťnásobne z 9,8 milióna eur na 110,8 milióna eur.

Viedeň 19. mája (TASR) - Rakúsky výrobca gumy Semperit dobre vstúpil do roka 2021. Vzostup tržieb v medicínskej divízii o 148,9 % a zotavenie priemyslu priniesli koncernu vysoké tržby a zisk. Šéf Semperitu Martin Füllenbach hovorí dokonca o "najlepšom štvrťročnom výsledku od prelomu tisícročí". Kým v 1. kvartáli 2020 zaznamenala firma stratu 1,7 milióna eur, tento rok už vykázala zisk 85,5 milióna eur.

Tržby koncernu medziročne vzrástli o 62,3 % na 323,1 milióna eur a prevádzkový zisk (Ebit) sa zvýšil viac než desaťnásobne z 9,8 milióna eur na 110,8 milióna eur. Dôvodom bol najmä predaj gumových rukavíc. Tržby v medicínskej divízii sa zvýšili zo 77,5 milióna eur na 192 miliónov eur, pričom Semperit za svoje lekárske ochranné rukavice počas pandémie koronavírusu pýtal výrazne vyššie ceny než pred krízou.

Spoločnosť očakáva, že dôsledky pandémie budú pretrvávať a ovplyvňovať ceny medicínskych produktov. "Predpokladáme, že vývoj cien dosiahol svoje maximum na konci prvého kvartálu a úroveň cien v priebehu roka bude postupne klesať. Dokonca aj v prípade, že očkovacie kampane budú v dohľadnom čase uplatnené plošne, bude výrazne pozitívna odchýlka cien v porovnaní s obdobím pred novým koronavírusom pretrvávať po väčšinu roka 2021," cituje z vyhlásenia Semperitu agentúra APA.

Predstavenstvo očakáva, že prevádzkový zisk pred odpismi, úrokmi a zdanením (EBITDA) za celý rok 2021 dosiahne zhruba 395 miliónov eur. Táto prognóza, okrem cien rukavíc, závisí od dostupnosti surovín a dostatočného počtu prepravných kontajnerov na vývoz produktov Semperitu.

Semperit považuje aktuálne čísla za výsledok úspešnej reštrukturalizácie. Pozitívny vývoj motivuje koncern k úvahám o ďalších akvizíciách, keďže silná likvidita mu dodáva dobrú pozíciu pre ďalšie transakcie.