Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Senátny výbor v USA: Credit Suisse pomáha bohatým vyhýbať sa daniam

Na snímke logá švajčiarskych bánk Credit Suisse a UBS na budovách 18. marca 2023 v Zürichu. Foto: TASR/AP

Credit Suisse v e-mailovom vyhlásení uviedla, že netoleruje daňové úniky a spolupracuje s americkými úradmi.

Washington 29. marca (TASR) - Švajčiarska banka Credit Suisse naďalej pomáha ultra bohatým Američanom vyhýbať sa daniam. Banka daňovým úradom zatajila viac ako 700 miliónov USD (645,70 milióna eur) v rozpore s dohodou o vine a treste z roku 2014, uviedol v stredu finančný výbor amerického Senátu. TASR o tom informuje na základe správ AP a Reuters.

Výbor po ukončení dvojročného vyšetrovania Credit Suisse uviedol, že odhalil "závažné porušenie" dohody z roku 2014 medzi švajčiarskym veriteľom a americkým ministerstvom spravodlivosti o urovnaní sporu v súvislosti s daňovými únikmi, za čo banka vtedy dostala vysokú pokutu.

Porušenia dohody zahŕňa aj takmer 100 miliónov USD na tajných účtoch len jednej rodiny amerických daňových poplatníkov, ktoré banka nezverejnila, čo podľa výboru predstavuje "potenciálne kriminálne sprisahanie". A výbor uviedol tiež, že Credit Suisse pomohla americkému obchodníkovi ukryť viac ako 220 miliónov USD na účtoch v zahraničí.

Credit Suisse v e-mailovom vyhlásení uviedla, že netoleruje daňové úniky a spolupracuje s americkými úradmi.

"Nový vedúci tím Credit Suisse spolupracoval pri vyšetrovaní výboru a podporil prácu senátora Wydena, a to aj v súvislosti s navrhovanými politickými riešeniami, ktoré pomôžu posilniť schopnosť finančného sektora odhaliť nezverejnené osoby v USA," uviedla banka s odvolaním sa na predsedu výboru Rona Wydena.

(1 EUR = 1,0841 USD)