Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rozvoju Senice pomohla priemyselná zóna Kaplinské pole

Premiér Mikuláš Dzurinda v rozhovore s pracovníkom prevádzky počas prehliadky podniku ARCELOR 22.mája 2006 v priemyselnom parku na Kaplinskom poli v Senici. Vpravo stojí projektant fabriky ARCELOR Friedrich Raffauf. Oceliarsky podnik ARCELOR je prvým v lokalite nového priemyselného parku, ktorý by mal po etablovaní podnikateľských subjektov zamestnávať asi 1.600 ľudí a ďalších 1.200 by malo nájsť zamestnanie v subdodávateľských firmách. Archívne foto. Foto: TASR/Milan Soukup

Rozvoj Senice bol desaťročia spojený so Slovenským hodvábom. V meste chceli jeden veľký, kľúčový podnik, ale čo najširšie zastúpenie rôznych odvetví priemyslu.

Senica 16. apríla (TASR) - Rozvoj Senice bol dlhé desaťročia spájaný len s jedným podnikom - Slovenským hodvábom, ktorý v najlepších časoch zamestnával okolo 3000 ľudí.
Fabrika s chemickou výrobou prechádzala transformáciou a postupne utlmovala činnosť - v roku 2004 bola odstavená výroba viskózového vlákna a v roku 2008 polyesterového textilného vlákna. V niekdajšom kolose dnes spoločnosť Slovkord Plus vyrába textilné technické vlákno.

"Našou snahou bolo mať v Senici nie jeden kľúčový výrobný podnik, ale čo najširšie zastúpenie rôznych odvetví priemyslu," informovala hovorkyňa radnice Viera Barošková. Filozofia sa podľa nej odvíjala od toho, že ak má mesto plnohodnotne fungovať, musí mať zamestnanosť. "Preto sme obrovské množstvo energie, námahy a úsilia vložili do vybudovania priemyselnej zóny Kaplinské pole. Pôvodne mala byť vybudovaná s pomocou európskych dotácií, no pri zmene politickej garnitúry sme peniaze napokon nedostali. Mesto potom dokončilo investíciu z vlastných prostriedkov a bankových úverov. Podarilo sa nám pripraviť zónu na podnikanie na najbližších 30 rokov," uviedla hovorkyňa.

V roku 2002 prišla do Senice prvá veľká zahraničná investícia do závodu Delphi, kde sa vyrábali káblové zväzky pre automobilový priemysel. Etablovala sa však mimo priemyselnej zóny. Do Senice potom prišla v roku 2006 ďalšia veľká zahraničná investícia Arcelor Mittal, ktorá svoje kapacity v meste rozširuje a jej rast sa už spája s Kaplinským poľom. V priemyselnej zóne ďalej pôsobí firma IKO, vyrábajúca kanadský šindeľ.

So Senicou sa spája pôsobenie ďalších úspešných firiem, napríklad producenta matracov, postelí a sedacieho nábytku Segum, 101 drogerie či výrobcu bicyklov Dema. "Hrdí sme aj na spoločnosť OMS, výrobcu svietidiel, ktorý je nielen významným zamestnávateľom, ale výrazne podporuje aj senický futbal," uviedla hovorkyňa mesta.