Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Seniori by mohli dostávať rodičovský dôchodok, novela je v 2.čítaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novela ráta tiež s možnosťou odchodu do predčasného dôchodku po odpracovaní 40 rokov. Aj v tomto prípade sa rezort práce odvoláva na Ústavu SR.

Bratislava 10. mája (TASR) – Seniori v dôchodkovom veku by mohli od svojich detí dostávať rodičovský dôchodok. Možnosť odísť do predčasného dôchodku by zároveň mala byť po odpracovaní 40 rokov. Počíta s tým novela zákona o sociálnom poistení z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v utorok posunula Národná rada (NR) SR do druhého čítania.

Rodičovský dôchodok by mal byť vyrátaný na každého rodiča ako 1,5 percenta z jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacích základov dieťaťa za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza príslušnému kalendárnemu roku, z ktorého bolo zaplatené poistné na starobné poistenie.

"Ústava SR garantuje každému poistencovi právo rozhodnúť sa, že časť uhradenej dane alebo časť uhradenej platby spojenej s účasťou na systéme primeraného hmotného zabezpečenia v starobe bude poskytnutá osobe, ktorá ho vychovala a ktorej je poskytované hmotné zabezpečenie v starobe,"
uviedol rezort práce, sociálnych vecí a rodiny v dôvodovej správe k predloženému materiálu. Zákon o sociálnom poistení však podľa rezortu doposiaľ takúto možnosť neupravuje.

Novela ráta tiež s možnosťou odchodu do predčasného dôchodku po odpracovaní 40 rokov. Aj v tomto prípade sa rezort práce odvoláva na Ústavu SR. Do tohto obdobia by sa však nemali rátať niektoré náhradné doby získané pred 1. januárom 2004, ako napríklad doba štúdia.

Novela zákona išla do parlamentu s výhradami u všetkých koaličných partnerov. Poslanec Peter Cmorej (SaS) počas rozpravy v pléne vyhlásil, že klub SaS podmieňuje podporu tohto návrhu predložením ústavného zákona o dôchodkoch, ktorým by sa urobila skutočná reforma dôchodkov. Tento zákon totiž nepovažuje za reformu. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) reagoval s tým, že je neprípustné, ak Sme rodina ustúpi z niektorých preferencií, ale druhá strana, naopak, eskaluje požiadavky.