Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Na pokrytie všetkých nákladov potrebuje senior aspoň 390 eur mesačne

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Vyplýva to z výpočtov Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA), ktorý sa snažil namodelovať a prognózovať výhľad situácie seniorov v priebehu nasledujúcich rokov.

Bratislava 31. januára (TASR) – Dôchodok vo výške 390 eur mesačne je hranica, pri ktorej by mal príjem seniorovi stačiť na pokrytie reálnych spotrebných nákladov.

Vyplýva to z výpočtov Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA), ktorý sa snažil namodelovať a prognózovať výhľad situácie seniorov v priebehu nasledujúcich rokov.

Ako uviedol Martin Halás z IVRA na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, už v súčasnosti má viac ako 38 % z celkového počtu približne 988.000 seniorov príjem pod hranicou chudoby a situácia sa bude podľa neho pod vplyvom valorizácie, inflácie a celkových výdavkov zhoršovať. Pri príjme 390 eur mesačne zaplatí dôchodca napríklad na nákladoch na bývanie, ktoré zahŕňajú elektrinu, plyn, vodu a príspevok do fondu opráv, 137 eur. Pri nižšom dôchodku od 200 eur mu na tieto výdavky zostane 70 eur, čo považuje Halás za nereálne.

"Dôchodok do 390 eur dnes poberá viac ako 55 % všetkých seniorov. To znamená, že viac ako pol milióna dôchodcov je každodenne konfrontovaných s neľahkou finančnou situáciou," priblížil Halás. Senior s príjmom 200 eur môže podľa výpočtov IVRA vynaložiť na lieky a zdravotnícke pomôcky 2,80 eura mesačne a na opateru a sociálne služby 0,03 eura mesačne.

Pri negatívnej valorizácii v najbližších štyroch rokoch inštitút očakáva, že do roku 2017 príde jeden senior spolu v priemere o 192 eur. "Je to veľmi negatívny vývoj a podpísala sa podeň najmä zmena systému valorizácie, kde klesá pomer priemernej mzdy voči inflácii, a tým budú seniori poškodení," zhodnotil Halás.

Pomer medzi priemernou mzdou a priemerom dôchodkov podľa IVRA rapídne klesá. Z 54 % v roku 1991 sa znížil na 46 % v roku 2012 a v priebehu 8 až 10 rokov by mal byť dôchodok na úrovni 40 % priemernej mzdy. V praxi to znamená, že viac ako dve tretiny dnešných pracujúcich ľudí by mali dôchodok pod hranicou chudoby. Riešením je podľa Halása jednorazové zdvihnutie dôchodkov prostredníctvom inštitútu minimálneho dôchodku aspoň na úroveň 346 eur, v ideálnom prípade na 390 eur.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR považuje údaje IVRA prezentované v tomto kontexte za zavádzajúce s cieľom zneistiť seniorov. So zmenou spôsobu zvyšovania dôchodkov súhlasila podľa Michala Jurčiho z tlačového odboru ministerstva aj Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) tým, že nemala k danému návrhu pripomienky. Porovnávanie úrovne dôchodkov ku mzde s bázickým rokom 1991 označil za neprimerané a ilustroval to tým, že už v roku 1992 bol pomer z dôvodu zmenenej konštrukcie na úrovni 48 % a ďalej klesal. "Ministerstvo prijalo viacero opatrení zameraných práve na pomoc dôchodcom s nízkymi dôchodkami," dodal Jurči. Jedným z nich je vianočný príspevok.