Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Seniori by mali byť pri braní pôžičiek opatrní

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš

Suma, ktorá zostane po odčítaní výdavkov za potraviny, bývanie a lieky, často nestačí na splátky úverov.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Ochota starých rodičov pomôcť najbližším je bezbrehá a podpora rodiny a príbuzných je práve preto jedným z najčastejších dôvodov finančných problémov seniorov. Nezriedka sa stáva, že si starší ľudia berú pre potreby mladších členov rodiny pôžičky, ktoré následne rodina nechce alebo nemôže splácať.

Starobný alebo invalidný dôchodok potom nestačí na včasné splácanie záväzkov a dochádza k veľmi problematickému zadlženiu. A vôbec nie malému - iba skupina KRUK spravuje dlhy tisícov osôb vo veku nad 65 rokov. Priemerný dlh slovenského seniora sa pritom pohybuje vo výške 1123,4 eura.

Seniori zvyčajne nemajú príjem príliš vysoký. Suma, ktorá zostane po odčítaní výdavkov za potraviny, bývanie a lieky, často nestačí na splátky úverov. Nesplatená pôžička pochopiteľne nezmizne, naopak, zväčšuje sa o úroky a skôr či neskôr sa dostane k firme spravujúcej pohľadávky, prípadne dokonca na súd a k exekútorovi.

Záväzky najbližších, ktoré na seba seniori berú, sú najčastejšou, ale nie jedinou príčinou zadlženia najvyššej vekovej skupiny slovenských obyvateľov.

Starší ľudia sú spravidla veľmi dobrými dlžníkmi. V prípade, že si berú pôžičku pre vlastnú potrebu, veľmi dobre dokážu odhadnúť svoje možnosti. Požičiavajú si zvyčajne menšie sumy a pravidelne uhrádzajú splátky. Časom sa však môžu objaviť nečakané výdavky, napríklad na liečbu. A pretože je zdravie prednejšie, dostanú sa splátky úverov na vedľajšiu koľaj.

Hanka Rákosníková zo spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika uviedla: "Najdôležitejšie je starostlivo zvážiť svoje možnosti tak, aby k problémom so zadlžením vôbec nedošlo. Seniori musia ku všetkým ponukám a akciám pristupovať s veľkou opatrnosťou. Než si vezmú pôžičku, kreditnú kartu alebo vykonajú väčší nákup na úver, je nutné sa zamyslieť, či to naozaj potrebujú a predovšetkým či budú tieto záväzky schopní plne splatiť."