Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

SEPS obnoví prideľovanie cezhraničných kapacít medzi Ukrajinou a SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Tento dôležitý krok zrealizovaný menej než štyri mesiace po núdzovej synchronizácii, ukazuje pevné odhodlanie európskych PPS podporiť Ukrajinu pri obnove jej elektrizačnej sústavy.

Bratislava 1. júla (TASR) - Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) obnoví prideľovanie cezhraničných kapacít medzi Ukrajinou a Slovenskom. Informovala o tom Sandra Čičová Kotzigová, špecialistka komunikácie SEPS.

Priblížila, že prevádzkovatelia prenosových sústav (PPS) z kontinentálnej Európy oznámili splnenie technických podmienok pre obnovenie komerčného prideľovania cezhraničných kapacít na cezhraničnom profile s Ukrajinou, konkrétne Maďarsko - Ukrajina, Slovensko - Ukrajina, Rumunsko - Ukrajina a Rumunsko - Moldavsko. Skúsenosti so synchrónnou prevádzkou podľa nej ukazujú, že výrobné zdroje na území Ukrajiny a Moldavska stabilne pracujú podľa dispečerských pokynov.

Spresnila, že ako prvé sa 29. júna (obchodný deň 30. 6.) obnovilo prideľovanie cezhraničných kapacít na cezhraničnom profile Ukrajina - Rumunsko. SEPS podľa nej plánuje obnoviť obchodovanie s elektrinou na spoločnom cezhraničnom profile Ukrajina - Slovensko 6. júla (obchodný deň 7.7.), neskôr bude nasledovať aj obnovenie aukcií na profiloch Ukrajina - Maďarsko a Moldavsko - Rumunsko.

Poznamenala, že prideľovanie cezhraničných kapacít na profile Ukrajina - Slovensko sa bude realizovať výhradne na báze denných jednostranných aukcií v súlade s aktuálne platnými pravidlami pre denné aukcie.

Celková obchodná kapacita pre všetky denné aukcie organizované na profiloch medzi Ukrajinou a Moldavskom a prenosovými sústavami kontinentálnej Európy bude podľa SEPS v prvej fáze obmedzená na 100 megawattov (MW) pre importný aj exportný smer. Veľkosť kapacity pre aukciu na profile Ukrajina - Slovensko pre úvodnú fázu bude stanovená na úrovni 50 MW pre importný aj exportný smer. Po tejto úvodnej fáze sa očakáva postupné zvyšovanie celkovej dostupnej obchodnej kapacity na základe posúdenia dosahu obchodných výmen na stabilitu a bezpečnosť synchrónne prepojených sústav, ktoré budú priebežne vykonávať PPS.

Po zavedení potrebných legislatívnych zmien a technických úprav na ukrajinskej aj slovenskej strane je podľa nej plánovaný prechod na prideľovanie kapacít spoločnou aukčnou kancelárie JAO (Joint Allocation Office – Spoločná alokačná kancelária, pozn. TASR). Prechod na jednotnú harmonizovanú formu aukcií organizovanú JAO je deklarovaný ako cieľové riešenie pre organizovanie aukcií na profiloch medzi Ukrajinou a Moldavskom a prenosovými sústavami kontinentálnej Európy.

"Ak nedôjde k iným nepredvídateľným okolnostiam alebo nedohode na spoločnom postupe zúčastnených PPS, očakávame prechod na spoločné aukcie koncom druhého, resp. začiatkom tretieho kvartálu 2023," uviedol Peter Dovhun, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SEPS. Spoločnosť Ukrenergo už podnikla konkrétne kroky a požiadala spoločnosť JAO o vyčlenenie zdrojov na dizajn a implementáciu novej služby.

Čičová Kotzigová dodala, že tento dôležitý krok zrealizovaný menej než štyri mesiace po núdzovej synchronizácii, ukazuje pevné odhodlanie európskych PPS podporiť Ukrajinu pri obnove jej elektrizačnej sústavy.